Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Natură   /  Cea mai rară plantă din Marea Britanie, o orhidee, redescoperită după 15 de ani
orhidee fantoma

Cea mai rară plantă din Marea Britanie, o orhidee, redescoperită după 15 de ani

Cea mai rară plantă din Marea Britanie, o orhidee „Sfântul Graal”, a fost redescoperită pentru prima dată din 2009, iar oamenii de știință încearcă acum să o protejeze de melci, căprioare și braconieri.

Orhideea fantomă a fost descoperită la începutul acestei luni de Richard Bate, chirurg dentar, iubitor de orhidee și membru al Societății Botanice din Marea Britanie și Irlanda (BSBI).

Locul din Anglia în care se află acum este ținut secret pentru a proteja părțile sale subterane sensibile de a fi călcate în picioare de entuziaștii care s-ar înghesui să o vadă – sau de a-i fi smulsă floarea de braconieri. Bate a petrecut 30 de ani căutând în pădurile adânci și întunecate în speranța de a zări această floare rară.

Prof. Ian Denholm, unul dintre cei doi arbitri experți naționali în orhidee ai BSBI, a declarat: „Orhideea fantomă a fost mult timp Sfântul Graal pentru botaniștii britanici. A existat o scurtă serie de înregistrări în anii 1960 și 1970, iar eu am fost destul de norocos să văd un singur specimen la mijlocul anilor 1980. De atunci, cred că doar șase persoane au observat-o cu bună știință în natură în Marea Britanie. Este o veste minunată că a reapărut și să sperăm că o va face din nou”.

Nu are frunze şi nu are nevoie de lumina soarelui

Floarea, denumită astfel pentru nuanța sa albă strălucitoare, a fost înregistrată pentru prima dată în Marea Britanie în Herefordshire în 1854.

Apare rar și în locuri diferite și a fost observată în Marea Britanie doar de câteva zeci de ori în cei 170 de ani de atunci. Experții au declarat-o dispărută în 2009, după o absență de 22 de ani, dar orhideea a apărut o săptămână mai târziu. Nu a mai fost văzută până luna aceasta.

Întâlnită doar în cele mai adânci păduri, orhideea nu are frunze și clorofilă, deci nu poate face fotosinteză. Se hrănește cu substanțe nutritive de la ciupercile care trăiesc sub pământ și, deoarece nu are nevoie de lumina soarelui, trăiește în cea mai mare parte în sol, înflorind doar în condiții perfecte. În Anglia preferă pădurile întunecate de fag sau stejar, dar în alte părți ale Europei a fost găsită și sub pini.

Bate a spus: „Știind că orhideea fantomă este încă aici și nu a dispărut în Marea Britanie, mă umple de speranță pentru viitorul acestei specii. Această descoperire ne reamintește că, chiar și în cele mai întunecate păduri, există întotdeauna speranță”.

Orhidee fantomă observate în Marea Britanie

Herefordshire și Shropshire: A înflorit în doar cinci ani, între 1854 și 1910, urmată de o pauză de 72 de ani, până în 1982, și apoi o pauză de 27 de ani, până la ultima apariție, în 2009.

Oxfordshire: Descoperită de o elevă în 1924, orhideea fantomă a înflorit aproximativ între 1924 și 1979.

Buckinghamshire: Descoperită pentru prima dată în 1953, orhideea fantomă a fost înregistrată înflorind în 25 de ani, între 1953 și 1987.