Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Statuie romană veche de 1.800 de ani, descoperită într-o parcare
statuie burghley house

Statuie romană veche de 1.800 de ani, descoperită într-o parcare

O statuie romană care datează de aproape 2.000 de ani a fost descoperită de muncitorii care construiesc o parcare în Marea Britanie.

Șoferul excavatorului Greg Crawley a descoperit anul trecut, în timpul unor lucrări de renovare, capul de marmură al unei doamne romane la domeniul Burghley House din Peterborough, Anglia, care datează din secolul al XVI-lea.

Două săptămâni mai târziu, un bust a fost găsit, de asemenea, în apropiere de locul descoperirii inițiale, iar relicvele au fost curățate, examinate și reasamblate de un restaurator, care a datat sculptura în secolul I sau II.

statuie burghley house2

Experții au observat că statuii i-a fost adăugat un diblu de fier, permițându-i să fie atașată de un bust sau de un piedestal – o adaptare care a fost realizată în mod istoric de comercianții italieni de antichități la sfârșitul secolului al XVIII-lea, atunci când vindeau obiecte aristocraților care călătoreau în Italia.

„Se crede că în timpul uneia dintre cele două excursii ale celui de-al nouălea conte în Italia în anii 1760, când a cumpărat multe antichități, a adus sculptura înapoi la Burghley”, a precizat casa într-un comunicat.

Brownlow Cecil, al nouălea conte de Exeter, a moștenit titlul în 1754 și a fost un călător avid și un colecționar de artă, potrivit casei. Cu toate acestea, administratorii nu sunt siguri cum au ajuns capul și bustul îngropate în parcare, numind acest lucru un „mister complet”.

Burghley House a precizat că „explicațiile variază de la o spargere nereușită până la faptul că cineva a aruncat pur și simplu statuia și că aceasta a fost acoperită ulterior de pământ”.

Statuia va fi expusă alături de alte statui colectate de cel de-al nouălea conte la Burghley House.

Foto credit: Burghley House