Evenimentele climatice ale anului 2023 – Între semnale de alarmă și speranță
Temperaturile în creștere, topirea ghețarilor din Arctica, incendiile catastrofale din Canada și nu numai, efectele schimbărilor climatice și amenințările mediului la adresa vieții sălbatice, au stabilit noi recorduri în 2023.
Însă, nu toate pragurile atinse în acest an au fost negative. Îndepărtarea de combustibilii fosili și trecerea către energie regenerabilă continuă, chiar dacă nu se realizează în ritmul dorit. În timp ce unele specii au fost declarate dispărute, altele au reapărut după decenii.
Temperaturile continuă să crească
Finalul de an pare să confirme și mai tare recordurile de temperatură depășite anul acesta, cu o medie de 1.1oC mai mare decât cea dinaintea revoluției industriale. Emisiile de carbon globale provenite de la combustibilii fosili au atins, de asemenea, un nou record în 2023, crescând cu 1.1% față de 2022. Valul de căldură a fost alimentat și de fenomenul El Niño, care a apărut primăvara trecută în emisfera nordică.
Extinderea incendiilor devastatoare
Într-un an în care evenimentele meteorologice s-au succedat, cele mai importante au fost incendiile. Acestea au devastat milioane de hectare în Canada, au poluat masiv și Statele Unite, depășind recordul precedent. Conform Copernicus Climate Change Service, incendiile din Canada au emis în atmosferă 410 milioane de tone metrice de dioxid de carbon, aproape echivalând emisiile din 2021 din Mexic și cele rezultate din activitatea umană, din 2022.
Arctica și Antarctica își pierd ghețarii
Regiunile nordice ale Terrei se încălzesc de patru ori mai repede decât celelalte zone ale planetei, anul 2023 fiind cel mai cald înregistrat vreodată în această regiune. În Groenlanda, temperaturile de la Summit Station, înregistrate pe calota de gheață, au depășit temporar punctul de îngheț pe 26 iunie, temperaturi înregistrate doar de cinci ori în ultimii 34 de ani.
Folosirea resurselor regenerabile
Conferința COP28 privind schimbările climatice din decembrie s-a încheiat cu angajamentul de a tripla capacitatea de energie regenerabilă până în 2030. Aceasta presupune investiții mult mai mari în industrie, dar nu imposibile. Deja, utilizarea resurselor regenerabile a atins noi recorduri în 2023. Energia solară și eoliană au furnizat împreună 14.3% din electricitate, la nivel global, în prima jumătate a anului 2023, comparativ cu 12.8% în 2022.
Vehiculele electrice câștigă teren
Revoluția energiei curate se extinde și în cazul mijloacelor de transport personale. Deși vânzările înregistrate au fost mai mici decât se spera, numărul de vehicule electrice utilizate a avut o creștere notabilă, la nivel global, de aproximativ 20%. Estimările pentru anul 2030, au crescut cu 26% față de cele din 2022. China se află pe primul loc la vânzările de autovehicule electrice cu un procent de 25%.
Redescoperirea unor specii dispărute
Deși, 21 de specii au fost declarate dispărute oficial de către guvernul american, alte specii considerate în declin continuă să supraviețuiască, datorită măsurilor de conservare care s-au dovedit extrem de eficiente. În același timp, specii considerate demult pierdute, au fost redescoperite în 2023. Este și cazul cârtiței aurii de nisip, ultima oară văzută în 1934.
Deși schimbările climatice remodelează rapid viața pe Pământ, eforturile noastre de a le combate au atins praguri importante anul acesta.
Sursă text: National Geographic