Imperiul creat de om, în viziunea Ioanei Cîrlig, la Malmaison
Sustenabilitate și importanța plantelor din jurul nostru sunt subiectele principale ale expoziției „The New Empire” a fotografei Ioana Cîrlig, deschisă la Camera E12 din Atelierele Malmaison până la 15 noiembrie.
Curatoriată de Julie Bonzon, istoric de artă și de fotografie, expoziția cuprinde lucrări realizate în România, Republica Moldova și Grecia începând cu 2017. Imaginile fac parte dintr-o investigație continuă a artistei fotograf și sunt acum pentru prima dată expuse împreună.
Inițial o explorare personală a relației ei cu natura – determinată de faptul că s-a mutat într-o pădure izolată, după ani petrecuți în metropole urbane aglomerate -, călătoria fotografică a artistei a evoluat într-o cercetare mai amplă a legăturii umanității cu Pământul.
Ioana Cîrlig a documentat parcuri naționale, grădini botanice, păduri și plaje, precum și oameni de știință care face eforturi de conservare și încearcă să încetinească declinul rapid al biosferei și rezistența plantelor de a se adapta și de a lupta pentru supraviețuire în mijlocul deșeurilor din plastic.
Documentarea ei cuprinde peisaje idilice transformate de catastrofe naturale, cauze ale schimbărilor climatice, reflectă realitatea tulburătoare și ridică întrebarea: ar trebui să devină Pământul neprimitor pentru oameni și plantele să îl revendice? Mentalitatea imperialistă a omului e posibil să îl ducă la pieire.
Ioana Cîrlig (n. 1987) a studiat cinematografia și a început să lucreze ca fotojurnalist încă din timpul școlii. Din 2012, este fotograf freelancer, dezvoltând proiecte personale pe termen lung care se concentrează pe peisajul industrial și relația dintre oameni și natură în comunitățile rurale din România.
Credit foto: curatorial.ro