Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Interacțiunea om – mediu, tema principală a festivalului One World Romania 2022. Proiecții, în spații din București și online
owromania

Interacțiunea om – mediu, tema principală a festivalului One World Romania 2022. Proiecții, în spații din București și online

Interacțiunea dintre om și mediu este tema principală a ediției de anul acesta a festivalului One World Romania, ce va avea loc în luna mai, în mai multe spații din București, dar și online.

Relația dintre corp, minte și mediul înconjurător, întrepătrunderile și transformările acestora, sunt explorate în cadrul celei de-a 15-a ediții a festivalului de film.

Organizatorii au anunțat că au fost selectate 60 de producții internaționale – lungmetraje, mediumetraje și scurtmetraje. Cele mai multe dintre acestea vor avea premiera națională la festival.

Proiecțiile vor avea loc în două etape: offline, între 13 și 23 mai, la Cinema „Elvire Popesco”, Arcub, Cinemateca Eforie și alte spații indoor și outdoor din București, și online, în perioada 23 – 31 mai, în toată țara.

Ecologia, din perspectiva individului și a mediului de trai

Tema principală aduce în prim-plan interacțiunea dintre om și mediu, fie el natural sau construit, și abordează holistic noțiunea de „ecologie”, atât din perspectiva individului, cât și a mediului în care trăim.

Ediția din acest an a festivalului arată lumea într-o continuă schimbare, iar impactul acestor transformări ne afectează, într-un ritm alert, în toate aspectele vieții noastre, transmit organizatorii.

„Suntem într-un work in progress continuu, care lasă loc atât pentru distrugere, cât și pentru moșteniri viitoare viabile. În căutarea stabilității, avem nevoie de ancore, să ne simțim înrădăcinați unui loc, unui teritoriu, unei comunități, unor valori, cu alte cuvinte să fim cu «picioarele pe pământ». Astfel, vom acorda o atenție specială solului, care devine liant în a trăi armonios și a construi ecosisteme echilibrate în dinamica om, natură și resurse. Odată cu lipsa solului fertil ajungem la dezastre ecologice, emisii de dioxid de carbon cu efect de gaz de seră, fenomene de deșertificare, agricultură precară, lipsa hranei, zone lipsite de apă și copaci sau biodiversitate redusă. Repercusiunile sociale merg mână în mână, iar în căutarea resurselor, apar fenomene de migrație masivă, refugiați, șomaj, dar și conflicte armate. Lipsa unor mecanisme de suport, fie ele financiare, din partea unei comunități sau guvernamentale, duc la acțiuni umane extreme, la alienare și înstrăinare, având efecte asupra corpului și minții umane. Cu alte cuvinte, duc la dezechilibre interioare, interumane și în relație cu mediul înconjurător”, explică organizatorii.

În 2022, festivalul susține campania globală Conscious Planet, care își propune să aducă în discuție dispariția solului fertil.

Ediția a 15-a a Festivalului OWR aduce în atenția publicului și alte teme care preocupă – migrația, justiția, diversitatea, toleranța, munca din perspectiva efectelor schimbărilor climatice asupra fenomenului de migrație, modalitățile în care justiția ne poate ajuta în reglementarea unui sistem economic sustenabil și impactul pe care îl au diferite meserii și activități economice atât asupra mediului, cât și asupra sănătății fizice și mintale.

Evenimentele OWR#15 vor debuta cu proiecția în avanpremieră a filmului „Imaculat”, regizat de Monica Stan și George Chiper-Lillemark, premiat anul trecut la Festivalul de la Veneția.