Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Just Stop Oil a suspendat temporar protestele ce implică opere de artă
just stop oil, italia, uffizi

Just Stop Oil a suspendat temporar protestele ce implică opere de artă

Activiștii de mediu de la Just Stop Oil au anunțat că așteaptă până pe 4 noiembrie 2022 răspunsul guvernului britanic la cererile lor, după care vor relua acțiunile de protest.

Gruparea a transmis recent că va suspenda protestele ce vizează capodopere de artă din muzee britanice sau din alte țări europene ca demnitarii de la Londra să aibă timp să analizeze solicitările lor.

„Nu adresăm întrebarea «ar trebui toată lumea să arunce supă pe tablouri?». Ceea ce facem este să ducem conversația mai departe, ca să putem adresa întrebările care contează”, spunea un membru al grupării luna trecută, după atacul asupra „Sunflowers” de la National Gallery din Londra.

Între altele, organizația de mediu vrea să atragă atenția cu privire la numeroasele licențe pentru combustibili fosili garantate de Liz Truss, fost prim-ministru britanic, și la valoarea subvențiilor pe care combustibilii fosili le primesc față de energia regenerabilă, în ciuda costurilor semnificativ mai mici pe care le-ar avea eolienele marine.

„Nu va mai exista artă pe o planetă în colaps”

În ultimele luni, mai multe opere de artă din muzee britanice, italiene, germane și olandeze au fost subiectul protestelor activiștilor de mediu.

„Într-o lume în care doar o jumătate din resursele de azi vor fi disponibile, vom sfârși prin a ne omorî pe străzi pentru o bucată de pâine”, susțin activiștii într-un articol publicat pe site-ul organizației. „Trebuie să înțelegem acum că nu va mai exista artă pe o planetă în colaps. Din acest motiv cerem profesioniștilor din artă să ni se alăture și să pună presiune pe Guvern”.

În ultimele săptămâni, membri ai organizației au vandalizat, între altele, tablourile „Sunflowers”, de Vincent van Gogh, aflat la National Gallery din Londra, „Les Meules” de Claude Monet, de la Muzeul Barberini din Potsdam, și „Fata cu cercel de perlă/ Girl with a Pearl Earring”, de Johannes Vermeer, aflat la Muzeul Mauritshuis din Haga.

Până în prezent, nicio lucrare nu a fost deteriorată, însă activiștii de mediu au reușit să atragă numeroase critici din partea publicului, a politicienilor și a specialiștilor în artă.