Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Lansarea Telescopului Webb – amânată cu o zi, din cauza condiţiilor meteo

Lansarea Telescopului Webb – amânată cu o zi, din cauza condiţiilor meteo

Decizia a fost luată din cauza curenţilor puternici din locul lansării, în Guyana Franceză, anunţă space.com.

Iniţial, lansarea trebuia să aibă loc în ziua în care este sărbătorit ajunul Crăciunului iar evenimentul este unul istoric pentru astronomi, deoarece, prin intermediul telescopului ar putea fi descoperite secrete ale universului. Experţii descriu misiunea ca fiind riscantă, dar mărturisesc că este rezultatul unor “visuri măreţe”.

Telescopul de 7 tone are trei niveluri, iar scutul său termic are dimensiunea unui teren de tenis

El este împachetat în interiorul unei rachete şi va trebui să se desfacă, în traseul său de peste 1,6 milioane de kilometri departe de Terra şi să reziste astfel la temperaturi de minus 187 de grade Celsius. Potrivit NPR, această aparatură de ultimă generaţie costă 10 miliarde de dolari.

Misiunea Webb, care este realizată în parteneriat cu Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi cu Agenţia Spaţală Canadiană, va explora “fiecare fază a istoriei cosmice”, anunţă NASA.

Această explorare se întinde de la sistemul solar până la cele mai îndepărtate galaxii care pot fi observate, iar Telescopul Webb “va ajuta oamenii să înţeleagă originile universului şi locul nostru în univers”.

Cu o sensibilitate de 100 de ori mai mare decât telescopul spațial Hubble NASA/ESA și o oglindă care este aproape dublă față de cea a Observatorului Spațial Herschel al ESA, noul telescop poate detecta lumina infraroșie generată de galaxii, din momentul formării de acum mai bine de 13,5 miliarde de ani, în urma Big Bang-ului, informează www.esa.int.

Astfel, “pentru prima dată în istoria omenirii avem ocazia de a observa direct primele stele și galaxii care se formează în Universul timpuriu”. “Când observăm ceva aflat la distanța de un milion de ani lumină, ceea ce vedem este de fapt cum arăta acum un milion de ani: ne uităm înapoi în timp”, arată ESA.

Potrivit noului program, lansarea are loc de Crăciun, la 14,20, ora României.