Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Natură   /  Metode prin care putem contribui la reducerea emisiilor de carbon
reducerea emisiilor de carbon sursa foto shutterstock, curatorial.ro

Metode prin care putem contribui la reducerea emisiilor de carbon

Gestionarea schimbărilor climatice la nivel global reprezintă o provocare imensă, însă avem posibilitatea ca fiecare dintre noi să contribuie zilnic, prin pași mici și simpli, la reducerea amprentei de carbon din propriile gospodării și nu numai.

Majoritatea demersurilor necesare pentru a limita schimbările climatice depășesc cu mult puterile unui singur individ – de la îmbunătățirea infrastructurii pentru energia regenerabilă până la eliminarea rapidă a combustibililor fosili. Chiar și în acest caz, fiecare gest al oricăruia dintre noi contribuie, chiar dacă într-o măsură mică, la încetinirea schimbărilor climatice.

Mai puține curse aeriene

Dacă toate zborurile de pe întreaga planetă ar fi oprite brusc, cel puțin 2.5% din toate emisiile de CO2 ar fi stopate. Sectorul aviatic contribuie cu aproape un miliard de tone de dioxid de carbon anual, la care se adaugă o cantitate mare de gaze de seră. Un zbor dus-întors de la Londra la New York, de exemplu, eliberează în atmosferă aproape o tonă de CO2.

O interdicție generală a zborurilor este absolut imposibilă. Dar reducerea cererii pentru cursele aeriene poate fi posibilă și nu implică automat reducerea călătoriilor. Există alte mijloace de transport la îndemână, precum trenul sau autocarul, acestea având emisii reduse. Totodată zborurile la clasa economic prezintă mai puține emisii de CO2, decât cele de la clasa I sau business.

Schimbarea modului în care aeronavele pot fi alimentate ar putea deveni, în curând, o realitate. În viitorul apropiat, avioanele de dimensiuni mai reduse ar putea zbura cu ajutorul motoarelor electrice, iar aeronavele mari să utilizeze combustibili alternativi, precum biocombustibili, combustibili sintetici sau hidrogen. De exemplu, Norvegia își dorește ca până în 2040 toate aeronavele destinate curselor scurte să fie alimentate electric.

O alimentație mai atentă

Trecerea la un regim alimentar bazat exclusiv pe plante ar putea salva în jur de 0.8 tone de CO2 anual. Dacă toți oamenii de pe Pământ ar alege o astfel de alimentație, 75% din terenurile agricole ale lumii ar putea fi utilizate în alt mod: crearea unor ecosisteme care să asigure biodiversitate, necesară captării dioxidului de carbon.

Și chiar dacă un individ nu adoptă complet un astfel de regim, alegerea unor alimente cu o amprentă de CO2 redusă, contează enorm. De exemplu, laptele de vacă are un scor negativ, față de alternativele vegetale, atunci când vine vorba de utilizarea terenurilor, emisiile de gaze de seră, utilizarea surselor de apă și poluanții proveniți din utilizarea fertilizatorilor.

O altă modalitate de a reduce emisiile de CO2 este evitarea risipei alimentare. Anual se înregistrează aproape 900 de milioane de tone de alimente aruncate la gunoi.

Utilizarea transportului public

Autoturismele personale reprezintă unele din cele mai mari surse de emisii de gaze de seră din lume, la care se alătură și sectorul transporturilor, care este dominat de mașini, camioane, autobuze și motociclete în țări precum Marea Britanie sau SUA.

La nivel individual, reducerea procentului de utilizare a mașinii personale este un prim pas pozitiv. În unele zone, oamenii folosesc autoturismul personal doar pentru a se deplasa pe distanțe scurte, în restul timpului fiind folosite alte mijloace de deplasare, precum mersul pe jos sau bicicleta.

Pe lângă reducerea amprentei de CO2, este și o metodă excelentă de a ne menține în formă. Pentru deplasări pe distanțe mai mari, acolo unde este disponibilă o alternativă de transport, este folosit transportul public.

Soluții în propriile gospodării

Anumite schimbări în rutina zilnică de acasă pot avea un impact mai însemnat față de altele. De exemplu, încălzirea locuințelor reprezintă încă o sursă importantă de emisii, în special în țările în care resursa predominant folosită este reprezentată de combustibilii fosili. În Uniunea Europeană, încălzirea reprezintă 63% din consumul de energie al unei gospodării.

Și în acest caz, putem avea o conduită care să reducă amprenta de carbon. De exemplu, scăderea cu un grad a temperaturii din termostat, reduce atât factura la încălzire cu 10%, cât și nivelul emisiilor de CO2. Și în cazul aerului condiționat, necesar în zonele cu climă caldă sau pe timpul verii, putem opta pentru utilizarea cât mai redusă a acestuia.

O altă metodă eficientă o reprezintă utilizarea pompelor de căldură, care în loc să ardă combustibil, concentrează energia termică deja existentă în apă, pământ și aer, pe care ulterior o pompează în conducte. De asemenea, utilizarea apei reci pentru spălarea hainelor și uscarea acestora afară, reduce amprenta de carbon a locuinței cu aproape 0.5 tone anual.

Hainele și moda

Anual, sunt produse peste 100 de miliarde de articole vestimentare la nivel global, cu 65% dintre acestea ajungând la gropile de gunoi, în mai puțin de 12 luni. Industria modei a generat acest trend actual, ce poartă numele de „fast fashion”, fiind responsabilă pentru 8-10% din emisiile globale de carbon, depășind sectorul aviatic și transportul maritim la un loc.

O soluție o reprezintă magazinele fizice și platformele online de haine second-hand, unde se găsesc haine în stare foarte bună sau chiar cu etichetă, dar care au avut deja un proprietar. De asemenea, anumite articole pot fi chiar închiriate, pentru evenimente speciale. Totodată reducerea frecvenței de spălare a hainelor reduce și ea amprenta de carbon și cantitatea de microplastic care ajunge în apele menajere.

În final, este important să ne gândim ce facem cu hainele care și-au încheiat, pentru noi, ciclul de viață. O variantă bună poate fi donarea acestora către centre de ajutorare a persoanelor cu venituri reduse sau fără locuință, dăruirea acestora prietenilor sau chiar vinderea lor pe platformele care oferă această opțiune.

 

Sursă text: www.bbc.com