Moduri în care poți ajuta planeta individual
Încetinirea schimbărilor climatice este o problemă de amploare, însă acțiunile individuale mici pot contribui la reducerea emisiilor. Cum 2024 a fost cel mai călduros an, la nivel planetar, de când au început măsurătorile, pragul critic de 1,5°C fiind depășit pentru prima dată pe parcursul a 12 luni, este urgentă reducerea emisiilor.
Astfel, oamenii de știință și activiștii pentru mediu au identificat comportamente individuale care pot ajuta.
Reducerea numărului de zboruri
Transportul este una dintre principalele surse de emisii la nivel global, reprezentând 16%. În timp ce schimbarea infrastructurii este esențială pentru a ajuta oamenii să reducă emisiile generate de transport, acțiunile individuale pot contribui mult la reducerea acestora.
Este recomandată înlocuirea călătoriilor cu avionul, pe cât posibil, cu deplăsările cu trenul, cu autobuzul și chiar cu mașina cu mai mult de o persoană. Aceste variante generează aproape întotdeauna mai puține emisii de carbon per km sau milă.
Reducerea numărului de zboruri va însemna și călătorii mai aproape de casă, reducând și mai mult emisiile de carbon.
Haine la mâna a doua
Industria textilă are o contribuție majoră la încălzirea globală, fiind responsabilă pentru 8 – 10% din emisiile globale, mai mult decât aviația și transportul maritim combinate.
În fiecare secundă, echivalentul unui camion de gunoi plin cu haine este ars sau îngropat, conform Fundației Ellen MacArthur, organizație non-profit de mediu.
Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să cumperi mai puține haine noi, în special articole fast fashion care sunt adesea fabricate din materiale nesustenabile.
Hainele pot fi închiriate, garderoba existentă opate fi reciclată sau poți trece la haine la mâna a doua, cumpărate din magazinele de second-hand sau online. Spre exemplu, în prezent, hainele la mâna a doua sau reciclate reprezintă doar 9% din garderoba medie din SUA, dar se dezvoltă mai rapid decât orice alt canal din sectorul modei din Statele Unite și se preconizează că va reprezenta o piață de circa 90 miliarde de dolari în următorii 10 ani.
Spălarea mai puțin frecventă a hainelor poate contribui de asemenea la reducerea amprentei de carbon a garderobei fiecăruia, prin reducerea consumului de energie, precum și la prevenirea pătrunderii microplasticelor dăunătoare în cursurile de apă.
Este important și ce se întâmplă cu hainele după ce au fost purtate suficient. Este dificil să reciclezi complet hainele – doar 1% din articolele reciclate sunt transformate în haine noi -, dar pot fi donate, vândute, date prietenilor sau transformate în proiecte de artizanat.
Articolele aruncate la coșul de gunoi pot ajunge la groapa de gunoi sau pot fi incinerate, ceea ce duce la creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră. Începând de anul acesta, este obligatorie aruncarea lor în spații amenajate special pentru a fi apoi reciclate.
Reducerea plasticului de unică folosință
Plasticul s-a infiltrat în fiecare aspect al existenței noastre. Microplasticele au fost găsite în gheața mării din Antarctica, în interiorul animalelor de la cele mai mari adâncimi oceanice, în alimentele și în apa noastră potabilă.
Este preconizat că producția de plastic se va dubla cel puțin până în 2050, în timp ce deșeurile de plastic din SUA au crescut continuu din 1960. Dacă vom continua să consumăm plastic în ritmul actual, acesta ar putea reprezenta 20% din producția de petrol până în 2050. Mai mult de 99% din plastic este fabricat din substanțe chimice provenite din combustibili fosili.
Este dificil să renunțăm complet la plastic, dar putem lua măsuri pentru a reduce consumul. Acest lucru ar putea ajuta nu numai planeta, ci și sănătatea noastră, deoarece unele tipuri de plastic au fost asociate cu infertilitatea și problemele endocrine.
Cumpărarea legumelor vrac este o modalitate foarte bună de a ajuta la eliminarea plasticului din cumpărăturile săptămânale. Nu adăuga pungă sau sacoșă din magazin, ci vino cu ea de acasă. În plus, nu uita să reciclezi PET-urile, odată cu sticlele și dozele din aluminiu.
Poți face cumpărături de la magazine Zero-Waste, înlocuiește folia adezivă cu ambalajele din ceară de albine. Ustensilele din plastic sunt greu de reciclat, așa că alege un material mai durabil, dacă sunt chiar necesare. Lucru valabil și pentru paiele pentru băuturi. Nici cele din hârtie nu sunt bune pentru mediu, așa că poți lua în considerare un pai reutilizabil sau un recipient care vine cu totul.
Dietă bazată pe legume și fructe
Este estimat că, până în 2033, planeta va găzdui 2 miliarde de bovine, 1 miliard de porcine, 32 de miliarde de păsări de curte și aproximativ 3 miliarde de oi.
Toate vor elibera gazele cu efect de seră – metan și oxid de azot, molecule care au efecte de 28, respectiv 265 de ori mai puternice în încălzirea planetei decât dioxidul de carbon. În plus, este nevoie de întreținerea a uriașe suprafețe de pământ și apă pentru a le întreține.
Oamenii ar putea astfel să mănânce mai puțină carne – o metodă eficientă de a reduce emisiile.
Conform unui studiu realizat în Regatul Unit, veganii au diete care generează doar 25% din emisiile de carbon ale persoanelor care consumă carne, în timp ce atât vegetarienii, cât și veganii utilizează mult mai puțină apă și dăunează mai puțin biodiversității decât omnivorii.
Animale de companie „mai verzi”
Cercetările arată că a avea animale nu este cel mai ecologic lucru. Pisicile, spre exemplu, pot genera mai mult de 3 tone de dioxid de carbon pe parcursul vieții lor – echivalentul conducerii unei mașini pe benzină 12.070 km.
Există însă modalități de a reduce amprenta de carbon a animalelor de companie. O opțiune este trecerea la proteine mai durabile pentru hrana lor. O alta, trecerea la pungi din materiale reciclate pentru excrementele lor, spre deosebire de pungi din plastic virgin sau alternative biodegradabile, care au un impact surprinzător asupra climei.