Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Poluarea cu plastic, una dintre crizele majore cu care se confruntă lumea
spilled,garbage,on,the,beach,of,the,big,city.,empty

Poluarea cu plastic, una dintre crizele majore cu care se confruntă lumea

Poluarea cu plastic este una dintre crizele majore cu care se confruntă lumea, iar aproximativ 200 de state au decis să înceapă negocierile pentru obținerea unui acord internațional pentru a acționa în combaterea acesteia.

Anual, 400 de milioane de tone de plastic sunt produse și 40% din această cantitate reprezintă plastic de unică folosință.

Este estimat că mai mult de cinci mii de miliarde de bucăți din plastic se află în oceanele lumii. Peste 8 milioane de tone de plastic ajung în oceane anual, cea mai mare parte – de pe uscat.

Nu toate plasticele pot fi reciclate, fie din cauza modului în care sunt produse, fie pentru că acest proces este costisitor și dificil.

Animalele de pe uscat și din oceane și mări pot fi afectate de plastic. Pe lângă microparticulele înghițite, ele riscă să rămână blocate în diverse ambalaje.

Plasticele reprezintă o gamă largă de materiale sintetice sau semi-sintetice bazate pe polimeri. Plasticitatea acestora dau caracterul produsului finit – de a fi modelat și presat în obiecte solide de diferite forme. Această calitate, dar și alte proprietăți, precum greutatea redusă, durabilitatea, flexibilitatea și prețul scăzut de producție, au făcut ca plasticele să fie folosite la scară largă.

De-a lungul timpului, materiile prime au fost modificate, însă rămân nocive pentru mediu.

Tratatul pentru reducerea deșeurilor plastice

Țările membre ONU au acum misiunea de a dezvolta un cadru general pentru reducerea deșeurilor plastice în întreaga lume. Există o îngrijorare tot mai mare că plasticul abandonat distruge habitate, fauna sălbatică și contaminează lanțul trofic.

Susținătorii inițiativei o descriu ca una dintre cele mai ambițioase acțiuni de mediu din lume de la Montreal Protocol din 1989, care a dus la reducerea utilizării substanțelor ce afectează stratul de ozon. Ei susțin că, la fel cum schimbarea climatică are Acordul de la Paris, plasticul ar trebui să aibă propriul tratat de constrângere, care să determine lumea să reducă deșeurile.

Profesorul Steve Fletcher de la University of Portsmouth consiliază United Nations Environment Programme (UNEP) privind problema plasticului.

„O țară nu poate gestiona singură poluarea cu plastic, indiferent cât de bune sunt politicile pe care le are”, a declarat el, potrivit BBC. „Avem nevoie de un acord global care să ne permită să abordăm provocările extinse pe care le furnizează plasticul societății”.

Reglementarea producției, utilizării și eliminării plasticului

Statele membre ONU au căzut de acord să înceapă negocieri pentru elaborarea unui tratat global privind plasticul care ar putea reglementa producția, utilizarea și eliminarea plasticului. Decizia a fost luată la o întâlnire a UN Environment Assembly în Nairobi.

Organizația non-profit WWF a descris-o ca una dintre cele mai ambițioase acțiuni pentru mediu de la Protocolul de la Montreal.

„Următorul pas este să ne asigurăm că toți semnatarii sunt pregătiți să respecte promisiunea acestui acord revoluționar”, a spus Paula Chin, consilier principal.

Termenul pentru acord, scadent peste doi ani

Liderii mondiali trebuie să se pună de acord până în 2024 privind acest tratat, inclusiv ce elemente vor fi obligatorii din punct de vedere legal și cum va fi finanțată înțelegerea.

Grupurile activiste pentru mediu cer standarde clare și puternice care să oblige națiunile să respecte regulile și reglementările și să penalizeze practicile și produsele nocive.