Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  O cometă verde, vizibilă pentru prima dată în 50.000 de ani
cometa nasa

O cometă verde, vizibilă pentru prima dată în 50.000 de ani

O cometă recent descoperită își va face în curând apariția pe cerul nopții pentru prima dată în 50.000 de ani și va fi vizibilă cu telescopul, dar și cu binoclul.

Descoperită pe 2 martie 2022 de astronomii care au folosit camera de observație cu câmp larg a Zwicky Transient Facility de la Observatorul Palomar din comitatul San Diego, California, cometa se va apropia cel mai mult de Soare pe 12 ianuarie, potrivit NASA.

Numită C/2022 E3 (ZTF), cometa are o orbită în jurul Soarelui care trece prin zonele exterioare ale sistemului solar, motiv pentru care a avut nevoie de o călătorie atât de lungă – și de mult timp – pentru a trece din nou pe lângă Pământ, potrivit The Planetary Society.

Observatorii din emisfera nordică care folosesc telescoape și binocluri ar trebui să privească spre orizontul nord-estic, chiar înainte de miezul nopții, pentru a o vedea pe 12 ianuarie, potrivit EarthSky.

Obiectul ceresc de gheață, care se luminează constant pe măsură ce se apropie de Soare, se va afla cel mai aproape de Pământ între 1 și 2 februarie, la o distanță de aproximativ 26 de milioane de mile (42 de milioane de kilometri). Pe măsură ce cometa se va apropia de Pământ, observatorii o vor putea repera în apropierea stelei strălucitoare Polaris, numită și Steaua Polară, și ar trebui să fie vizibilă mai devreme în timpul serii.

Cometa ar trebui să fie vizibilă prin binoclu pe cerul de dimineață pentru observatorii din emisfera nordică în cea mai mare parte a lunii ianuarie și pentru cei din emisfera sudică la începutul lunii februarie, a mai transmis NASA.

În funcție de cât de luminoasă va deveni în următoarele săptămâni, C/2022 E3 (ZTF) ar putea chiar să devină vizibilă cu ochiul liber pe cerul întunecat spre sfârșitul lunii ianuarie.

Cometa poate fi distinsă de stele prin cozile sale de praf și particule energizate, precum și prin coma verde strălucitoare care o înconjoară. Coma este un înveliș care se formează în jurul cometei atunci când aceasta trece pe lângă Soare, ceea ce face ca gheața acesteia să se descompună sau să se transforme direct în gaz. Astfel, cometa poate apărea difuz atunci când este observată prin telescoape.

Foto (c) NASA