Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  O nouă idee de a stoca CO2 în mare se arată promițătoare

O nouă idee de a stoca CO2 în mare se arată promițătoare

Oamenii de știință americani au prezentat în Science Advances o nouă modalitate de a absorbi dioxidul de carbon din aer și de a-l stoca în apa mării. Autorii spun că această nouă abordare captează CO2 din atmosferă de până la trei ori mai eficient decât metodele actuale, relatează BBC.

Gazul cu efect de încălzire poate fi transformat în bicarbonat de sodiu și poate fi stocat în siguranță și la prețuri reduse în apa de mare.

Noua metodă ar putea accelera implementarea tehnologiei de eliminare a carbonului, spun experții.

În timp ce lumea s-a străduit să limiteze și să reducă emisiile de dioxid de carbon în ultimele decenii, mai multe companii s-au concentrat, în schimb, pe dezvoltarea de tehnologii de eliminare a CO2 din atmosferă.

Climeworks din Elveția este probabil cea mai cunoscută. În ultimii zece ani, a dezvoltat mașinării care aspiră aerul din atmosferă și care filtrează și rețin moleculele de dioxid de carbon.

La o uzină din Islanda, CO2 captat este injectat în subteran, unde este transformat permanent în piatră. Recent, compania a început să vândă un serviciu certificat de eliminare a carbonului către clienți corporativi mari, printre care Microsoft, Spotify și Stripe.

Principala problemă pentru majoritatea abordărilor actuale de captare directă a aerului o reprezintă costurile.

CO2, deși este un agent de încălzire puternic, este relativ diluat în atmosferă, la aproximativ 400 de părți pe milion (ppm) în aer. Prin urmare, pentru a absorbi și a evacua CO2 sunt necesare mașini mari, care necesită cantități importante de energie.

Noul material hibrid, capabil să absoarbă de trei ori mai mult CO2

Noua abordare, care utilizează rășini fabricate și alte substanțe chimice disponibile în comerț, promite o eficiență mult mai mare și costuri mai mici, spun oamenii de știință implicați.

Echipa de cercetători a împrumutat o tehnologie utilizată pentru aplicații în apă și a „modificat” materialele existente pentru a elimina CO2 din aer. În cadrul testelor, noul material hibrid absorbant a fost capabil să absoarbă de trei ori mai mult CO2 decât substanțele existente.

„Din câte știu, nu există un material absorbant care, chiar și la 100.000 ppm, să aibă capacitatea pe care o obținem în cazul captării directe în aer de 400 ppm”, a declarat autorul principal, profesorul Arup SenGupta de la Universitatea Lehigh din SUA.

„Această capacitate simplă de a capta CO2 la o cantitate mare, într-un volum mic de material, este un aspect unic al lucrării noastre”.

Dezvoltarea, deși se află în stadiu incipient, a fost salutată de alți profesioniști din domeniu.

Una dintre marile provocări în captarea CO2 este ce se face cu gazul captat. Stocarea acestuia sub pământ sau în mare, în foste puțuri de petrol, este o abordare utilizată pe scară largă. Dar noua lucrare sugerează că, prin adăugarea unor substanțe chimice, CO2 captat poate fi transformat în bicarbonat de sodiu și depozitat simplu și sigur în apa de mare.

Păreri pro și contra noilor tehnologii

Profesorul SenGupta spune că acum dorește să înființeze o companie de tip spin-off pentru a dezvolta în continuare această tehnologie.

El consideră că eliminarea CO2 în acest fel nu numai că va fi esențială pentru limitarea creșterii temperaturii la nivel global, dar ar putea și să aibă un impact direct asupra țărilor în curs de dezvoltare.

Unii oameni de știință sunt reticenți în a pune prea mult accent pe tehnologiile noi și emergente, cum ar fi captarea directă a aerului, deoarece se tem că acestea ar putea duce la diminuarea eforturilor de reducere a emisiilor de carbon ale guvernelor și ale persoanelor fizice.

Având în vedere că pragurile de temperatură prevăzute în Acordul de la Paris privind clima sunt amenințate de creșterea emisiilor, mulți alții consideră că implementarea rapidă a captării directe a aerului, pe lângă reducerile masive ale emisiilor de carbon, reprezintă cea mai bună speranță de a evita schimbările climatice periculoase.

Profesorul SenGupta împărtășește acest optimism, considerând că noua abordare poate elimina CO2 pentru mai puțin de 100 de dolari pe tonă.