Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  PE: Conferința ONU privind clima trebuie să marcheze sfârșitul erei combustibililor fosili
climate change 2 768x479

PE: Conferința ONU privind clima trebuie să marcheze sfârșitul erei combustibililor fosili

Membrii Parlamentului European au adoptat o rezoluție înaintea celei de-a 28-a Conferințe a Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP28), care va avea loc în Dubai în perioada 30 noiembrie – 12 decembrie.

Rezoluția include eliminarea treptată la nivel mondial a tuturor combustibililor fosili, încetarea subvențiilor pentru combustibili fosili până cel târziu în 2025, crearea unui fond pentru pierderi și daune, o ambiție generală mult mai mare pentru reducerea semnificativă a emisiilor, triplarea energiei regenerabile și dublarea eficienței energetice. Prima revizuire a contribuțiilor statelor după Acordul de la Paris marchează momentul de a pune capăt erei combustibililor fosili.

Pär Holmgren, europarlamentar negociator principal al Grupului Verzilor/EFA pentru rezoluția COP28, comentează: „În acest moment, nu există nici un fel de măsuri de reducere a emisiilor: conferința privind clima este un moment crucial pentru climă și pentru planetă. Grupul Verzilor/EFA solicită încheierea erei fosilelor și un tratat de neproliferare a combustibililor fosili. Este nevoie de bani publici pentru a investi în proiecte de energie regenerabilă, stimulând acțiunile climatice, economia și industria. (…) membrii Parlamentului European îndeamnă Emiratele Arabe Unite să elibereze activistul pentru drepturile omului Ahmed Mansoor și toți prizonierii politici, să înceteze reprimarea mișcării pentru drepturile omului și a activiștilor pentru climă și solicităm ca ONU să aibă criterii clare privind drepturile omului pentru țările care vor găzdui viitoarele conferințe ONU privind clima”.

În plus, PE încurajează consumatorii să își reparre bunurile în loc să le înlocuiască, reducându-se astfel impactul consumului în masă asupra mediului.