Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Natură   /  Pinguinii imperiali, în pericol de dispariție
pinguinii imperiali pe cale de disparitie curatorial.ro

Pinguinii imperiali, în pericol de dispariție

Schimbările la nivel climatic cauzate de încălzirea globală, ca rezultat al efectelor nocive aduse de presiunile antropice necontrolate, de poluarea excesivă și de eșecul permanent al implementării anevoioase sau chiar inexistente a măsurilor de prevenire a unui dezastru global, nu mai sunt de mult un secret pentru nimeni.

În octombrie 2022, guvernul Statelor Unite a introdus oficial pinguinii imperiali pe lista speciilor pe cale de dispariție. Într-un studiu publicat recent, la câteva zile după ce a avut loc acordul istoric de la Montreal privind biodiversitatea, COP15, a fost menționat că până la sfârșitul secolului pinguinii imperiali vor fi în pragul extincției.

Antarctica se încălzește de două ori mai repede decât alte zone ale planetei

Schimbările climatice afectează speciile la nivel mondial, inclusiv cu efecte negative masive asupra habitatelor din regiunea polară sudică, aceasta pierzând anual, în medie, din cauza încălzirii oceanelor care o înconjoară, 149 de miliarde de tone metrice de gheață.

Fără o populație umană stabilă, cu câteva stații de cercetare şi fiind considerat un teritoriu încă virgin, influențele activităților umane exercitate de turism și cercetare își pun amprenta asupra Antarcticii.

Astfel, viaţa sălbatică de la Polul Sud este în pericol de a rămâne fără habitatul pe care se bazează pentru reproducere, adăpost şi protecţie, iar acidifierea apelor din oceane a dus la diminuarea numărului de krilli, o sursă de hrană importantă pentru pinguinii imperiali.

Pinguinii imperiali – uriașii Antarcticii

Endemici Antarcticii, pinguinii imperiali reprezintă cea mai mare dintre cele 18 specii de pinguini existente în prezent, fiind singurii care se înmulțesc în timpul lungilor și întunecatelor ierni sudice.

Cu cel mai lung ciclu de reproducere, nemaiîntâlnit la celelalte specii de pinguini, puii sunt protejaţi de părinţi până când pot deveni independenți. Încălzirea globală nu mai permite gheţii să se formeze la timp, iar dezgheţul apare prea devreme, astfel că puii nu au timp să îşi dezvolte penajul necesar pentru a înfrunta vremea extremă și apa rece, ceea ce duce la declinul coloniilor.

Fiecare individ este important pentru mediul din care face parte, de aceea trebuie luate măsuri urgente de reducere a impactului utilizării combustibililor fosili asupra climei și diminuarea pescuitului industrial, care afectează principala sursă de hrană a acestor păsări marine.

Credit photo: Martin Wettstein on Unsplash