Prima sondă lunară americană de după Apollo, pregătită de lansare
Prima sondă lunară americană de după Apollo este pregătită pentru lansare de la Cape Canaveral, Florida. Misiunea comercială Peregrine va livra pe Lună echipamente științifice NASA, alături de suvenire și cenușă ce au aparținut creatorului „Star Trek”.
Este prima misiune de acest fel din ultimii 50 de ani, de la finalul proiectului Apollo.
Misiunea Peregrine, denumită astfel după cel mai rapid animal de pe Pământ, vulturul Peregrine, va decola pe 8 ianuarie 2024, la ora României 09:18. După ce va face un ocol al planetei, se va îndrepta către Lună și va intra pe orbita lunară, înainte de a încerca să aselenizeze, imediat după răsăritul din 23 februarie. Peregrine se va îndrepta către un străvechi flux de lavă denumit Sinus Viscositatis sau Bay of Stickiness.
Premieră pentru NASA
Este prima operațiune de acest fel din cadrul CLPS (Commercial Lunar Payload Services) al NASA, o nouă inițiativă a agenției spațiale americane, prin care aceasta plătește companiile private să livreze echipament științific pe Lună.
Misiunea este condusă de compania Astrobotic, din Pittsburgh.
Instrumentele de la bordul Peregrine vor măsura nivelul radiațiilor, apa înghețată de la suprafață și cea interioară, câmpul magnetic și stratul gazos extrem de subțire, denumit exosferă. În plus, astronava va livra și o copie a Wikipedia, o monedă fizică în valoare de 1 Bitcoin și cutii DHL în care se vor afla diferite suvenire, precum romane, fotografii, cenușă umană și ADN provenind de la creatorul „Star Trek”, Gene Roddenberry.
Update
Sonda a fost lansată cu succes de la Cape Canaveral, pentru a încerca să efectueze o aselenizare controlată. Cele cinci instrumente științifice din încărcătura sa vor studia mediul de la suprafața Lunii înainte de misiunile cu echipaj uman programate pentru sfârșitul acestui deceniu.
Update
Din păcate, misiunea Peregrine a eșuat din cauza unor probleme tehnice la panourile solare.