Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Natură   /  Prima urmă a unui întreg ecosistem preistoric, descoperită în Alpii italieni
ecosistem milano

Prima urmă a unui întreg ecosistem preistoric, descoperită în Alpii italieni

Un excursionist din nordul Alpilor italieni a găsit prima urmă a ceea ce oamenii de știință consideră a fi un întreg ecosistem preistoric, inclusiv amprentele bine conservate ale reptilelor și amfibienilor, scoase la lumină de topirea zăpezii și a gheții provocată de criza climatică.

Descoperirea din lanțul muntos Valtellina Orobie din Lombardia datează de acum 280 de milioane de ani, din perioada Permiană, epoca imediat anterioară dinozaurilor, spun oamenii de știință.

Claudia Steffensen din Lovero, un sat din provincia Sondrio, și soțul ei își croiau drum pe un traseu stâncos din valea Ambria, aproape de granița cu Elveția, când a călcat pe o stâncă gri deschis acoperită cu „desene ciudate”.

„A fost o zi foarte caldă vara trecută și am vrut să scăpăm de căldură, așa că am mers la munte”, a declarat Steffensen pentru The Guardian. „Pe drumul de întoarcere în jos, a trebuit să mergem foarte atent de-a lungul căii. Soțul meu era în fața mea, privind drept înainte, în timp ce eu mă uitam în jos. Mi-am pus piciorul pe o piatră, care mi s-a părut ciudată, deoarece părea mai degrabă o placă de ciment. Apoi am observat aceste desene circulare ciudate cu linii ondulate. M-am uitat mai bine și mi-am dat seama că erau urme de picioare”.

Steffensen a făcut o fotografie și a trimis-o prietenului Elio Della Ferrera, fotograf specializat pe natură. Della Ferrera a trimis apoi fotografia lui Cristiano Dal Sasso, paleontolog la Muzeul de Istorie Naturală din Milano, care, la rândul său, a consultat alți experți.

ecosistem alpii italieni

Urmele, găsite la 1.700 de metri deasupra nivelului mării, s-au dovedit a aparține unei reptile preistorice.

Experții au cartografiat o zonă din parcul natural Valtellina Orobie, inclusiv la altitudini de aproape 3.000 de metri, iar vizitele la locul respectiv începând din vara anului 2023 au dezvăluit sute de alte urme fosilizate de reptile, amfibieni și insecte, despre care au spus că erau adesea încă aliniate pentru a forma „urme”. Se crede că urmele provin de la cel puțin cinci specii diferite de animale.

Ecosistemul a dezvăluit, de asemenea, fragmente fosilizate de plante, semințe și chiar amprente de picături de ploaie.

Perioada Permiană s-a încheiat cu cea mai mare extincție în masă, provocată de o creștere bruscă a temperaturii, pe care a cunoscut-o vreodată lumea. În prezent, încălzirea globală a scos la iveală urme ale altor animale preistorice în Alpii italieni, inclusiv urmele unei reptile asemănătoare unui crocodil, descoperită la o altitudine de 2.200 de metri în Altopiano della Gardetta, în provincia Cuneo din Piemont.

Unele dintre relicve au fost aduse recent la Milano și expuse săptămâna aceasta la Muzeul de Istorie Naturală. Cercetările vor continua la sit, au declarat experții.

Foto credit: museostorianaturale_milano