Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Pui de rechin fantomă, descoperit în largul coastei Noii Zeelande
rechin fantoma, brit finnuci

Pui de rechin fantomă, descoperit în largul coastei Noii Zeelande

Un pui de rechin fantomă, o specie puțin cunoscută ce trăiește în adâncurile oceanului, a fost descoperit de o echipă de cercetători neozeelandezi.

Exemplarele de Chimaera, așa cum este numită specia, sunt rareori observate, iar puii cu atât mai puțin.

Puiul a fost colectat de la o adâncime de aproximativ 1,2 kilometri, din apropierea Insulei de Sud. Oamenii de știință susțin că descoperirea lui aprofundează înțelegerea stadiului de puiet al speciei.

Dr. Brit Fanucci, membru al echipei de cercetare, a spus că descoperirea a fost făcută întâmplător, în timpul unei analize a populațiilor subacvatice.

„Speciile de la mari adâncimi sunt în general greu de găsit și, precum rechinii fantomă, au tendința de a fi realmente misterioase. Așa că nu le vedem foarte des”, a declarat el pentru BBC.

Cercetătorii de la National Institute of Water and Atmospheric Research sunt de părere că puiul a eclozat de curând, având pântecul plin de albuș. Embrionii de rechin fantomă se dezvoltă în ouă depuse pe fundul apei și se hrănesc cu albuș până când sunt gata de eclozare.

Finucci a spus că puii din această specie pot prezenta caracteristici diferite de versiunea adultă, ceea ce face descoperirea mai importantă. „Puietul poate trăi în habitate foarte diferite… poate avea diete diferite, poate arăta foarte diferit de adulți. Descoperirea ne ajută să înțelegem mai bine biologia și o parte din ecologia speciei”.

El a precizat că cercetătorii vor analiza exemplarul, pentru a determina caracteristicile lui.

Rechinii fantomă nu sunt întocmai rechini, ci o specie de pește apropiată acestora și pisicilor de mare. Sunt cartilaginoși, ceea ce le dă o calitate eterică. Cele mai multe specii de rechin fantomă trăiesc în adâncuri, iar o parte preferă să trăiască în ape costiere puțin adânci.

Credit foto: BBC/ Brit Finnuci