Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Sonda spațială BepiColombo, primele imagini cu Mercur

Sonda spațială BepiColombo, primele imagini cu Mercur

Sonda spațială BepiColombo a întreprins primul zbor în apropierea planetei Mercur, aceasta fiind și prima tentativă a sa de a intra în orbita stabilă a celei mai ascunse planete din Sistemul Solar.

Misiunea europeano-japoneză a ajuns vineri noapte la 199 de kilometri altitudine față de Mercur și a captat câteva imagini cu ajutorul camerelor de supraveghere. BepiColombo nu este pregătită încă să își desfășoare camerele de rezoluție înaltă. Ele se află în ceea ce este numit sacul sondei spațiale.

Cinci astfel de zboruri mai sunt planificate de coordonatorii ei, de fiecare dată folosindu-se de impulsul gravitațional al planetei Mercur pentru a controla viteza sondei. Obiectivul este ca BepiColombo să ajungă la o viteză suficient de redusă încât să preia o orbită stabilă în jurul planetei. Acest lucru ar trebui sa aibă loc până în 2025.

BepiColombo este, în esență, formată din două elemente: unul dezvoltat de European Space Agency (ESA) și celălalt, de Japan Space Agency (JAXA).

Felul în care aceste două componente au fost împachetate pentru călătoria spre Mercur împiedică deschiderea principalelor camere. Fotografiile simple, alb-negru, au fost trimise pe Pământ sâmbătă.

Viitorul zbor aproape de Mercur e programat pentru iunie 2022 și următoarele sunt așteptate să aibă loc în iunie 2023, septembrie 2024, decembrie 2024 și ianuarie 2025, când BepiColombo va fi pe o orbită obișnuită pentru a începe operațiunile științifice complete în 2026.

Elementele european și japonez ale misiunii se vor separa atunci când vor intra pe orbită și vor avea diferite roluri.

Mercury Planetary Orbiter (MPO) al ESA este conceput pentru a cartografia terenul lui Mercury, a genera profile de înălțime, pentru a colecta date referitoare la compoziția și structura suprafeței planetei.

Mercury Magnetospheric Orbiter (MMO) al JAXA va studia câmpul magnetic al lui Mercur, comportamentul acestuia și interacțiunile cu „vântul solar”.

Este sperat ca observațiile paralele să rezolve multe întrebări despre mica planetă.

Foto credit: ESA/ JAXA