Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Telescopul european Euclid – Primele imagini din misiunea „Universul întunecat”
horsehead nebula, esa euclid consortium nasa

Telescopul european Euclid – Primele imagini din misiunea „Universul întunecat”

Telescopul european Euclid este gata să își înceapă misiunea de a înțelege cele mai mari mistere din Univers, iar primele imagini obținute de observatorul spațial arată că abilitățile acestuia sunt excepționale.

În următorii șase ani, Euclid va încerca să obțină indicii despre natura așa-numitei materii și energii întunecate. Acești „influențatori” necunoscuți par să controleze forma și expansiunea a tot ceea ce se află în spațiu. Cercetătorii recunosc, totuși, că nu știu practic nimic despre ele, deși reprezintă probabil 95% din conținutul cosmosului.

Nici materia întunecată și nici energia întunecată nu sunt detectabile în mod direct. Singura speranță de a obține o oarecare înțelegere este de a urmări semnalele lor subtile în lucrurile pe care le putem vedea.

Aceasta va fi sarcina lui Euclid: să observe contururile, distanțele și mișcările a miliarde de galaxii, a căror lumină a avut nevoie de aproape întreaga vârstă a Universului pentru a ajunge la Pământ. Undeva în statisticile acestei hărți cosmice 3D – cea mai mare hartă cosmică realizată vreodată – oamenii de știință se așteaptă să găsească răspunsuri.

Telescopul Euclid, în valoare de 1,4 miliarde de euro, a plecat în spațiu în luna iulie. Au apărut câteva erori, inițial, însă inginerii l-au pus la punct.

Niciun telescop spațial nu a reușit până acum să combine amploarea, profunzimea și acuitatea vizuală pe care o poate avea Euclid. Telescop James Webb, de exemplu, are o rezoluție mult mai mare, dar nu poate acoperi atât de mult cerul pe cât o face Euclid dintr-o singură captură.

Nebuloase și clustere

Horsehead Nebula (nebuloasa Cap de cal, foto principală) este un nor mare de gaz și praf în care se nasc stele. Este relativ aproape, la 1.300 de ani-lumină de Pământ. Multe telescoape au surprins această scenă, dar niciunul nu a făcut-o cu amplitudinea și claritatea combinate pe care le poate obține Euclid.

perseus cluster, esa euclid consortium nasa

Perseus Cluster, ESA / Euclid Consortium / NASA

Clusterul Perseus este una dintre cele mai masive structuri din Univers. Într-o imagine au fost cuprinse 1.000 de galaxii din acest grup, dar se mai află alte zeci de mii de galaxii a căror lumină a avut nevoie de 10 miliarde de ani pentru a ajunge la noi.

globular cluster, esa euclid consortium nasa

NGC 6397, ESA / Euclid Consortium / NASA

Situat la doar 7.800 de ani-lumină de Pământ, NGC 6397 este ceea ce se numește un roi globular. Este o grupare străveche de stele, dintre care unele sunt aproape la fel de vechi ca Universul însuși. Ele sunt fosile cosmice care ne vorbesc despre istoria galaxiilor, cum ar fi Calea Lactee.

Credit foto, sursă text: ESA / Euclid Consortium / NASA