Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Prima lucrare de artă creată în spațiu
desen leonov, museum of the yuri gagarin cosmonaut training center

Prima lucrare de artă creată în spațiu

Știați că… prima lucrare de artă realizată în spațiu reprezintă un răsărit pe orbită și a fost creată în martie 1965 de cosmonautul Alexei Leonov, prima persoană care a efectuat vreodată o ieșire în spațiu?

Momentul în care cosmonautul, la bordul unei nave în jurul Pământului, a fost martor al unui răsărit la orizontul planetei a fost imortalizat sub forma unui mic desen, de dimensiune asemănătoare unui creion colorat folosit de rusul Leonov, care redă gradația culorilor observate.

Lucrarea este destul de abstractă. Pământul este indicat de linii încovoiate și de negrul și albastrul folosite pentru a descrie suprafața acvatică. Soarele este ca o minge roșie ieșind dintr-un câmp albastru, iar imensitatea spațiului este redată cu negru.

Desenul pare simplu, însă realizarea lui a fost o provocare, având în vedere mediul de microgravitație în care lucra Leonov.

Cosmonautul, care a murit în 2019, a făcut desenul în timp ce se afla la bordul misiunii Voskhod 2. Alături de el era doar Pavel Belyayev, care a rămas în nava spațială atunci când Leonov a efectuat ieșirea în spațiu.

Leonov – care în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și-a făcut un renume schițând scene de luptă și portrete ale soldaților răniți, aflați la un spital local – studiase anterior la Academia de Arte din Riga. Ulterior, a fost instructor de parașutism și, în martie 1960, a fost selectat să se alăture programului spațial al Uniunii Sovietice.

Desenul, care se află la Muzeul Yuri Gagarin, a fost expus în „Cosmonauts: Birth of the Space Age”, la Muzeul de Știință din Londra în 2015, cu sprijinul agenției spațiale ruse Roscosmos. În acea expoziție a fost inclusă și o tunică purtată de Iuri Gagarin, prima persoană care a ajuns în spațiu, cu care Leonov s-a antrenat înainte de propria sa misiune.