Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Natură   /  Trei statui budiste vechi de sute de ani, dezvăluite după ce nivelul fluviului Yangtze a scăzut din cauza secetei
yangtze, china national radio, curatorial

Trei statui budiste vechi de sute de ani, dezvăluite după ce nivelul fluviului Yangtze a scăzut din cauza secetei

Trei statui budiste vechi de 600 de ani au ieșit la iveală după ce nivelul fluviul Yangtze a scăzut drastic din cauza secetei severe din China. Ele se află pe o insulă care era scufundată, în apropierea orașului sud-vestic Chongqing, relatează artnews.com.

Statuile au fost observate pe cea mai înaltă parte a insulei, numită Foyeliang, și datează din perioada dinastiilor Mung și Qing. Una dintre sculpturi întruchipează un călugăr așezat pe un piedestal sub formă de lotus.

Yangtze, al treilea cel mai mare fluviu din lume, este afectat de lipsa precipitațiilor, la fel ca multe alte bazine hidrografice.

Seceta a făcut ca și în Europa să fie dezvăluite câteva comori. Dunărea, care pornește din Germania, se află la unul dintre cele mai scăzute niveluri din ultimul secol. Mai multe vase de război germane scufundate în Al Doilea Război Mondial au ieșit acum la suprafață în estul Serbiei. Multe conțin încă muniție.

Un baraj din Spania a secat și au fost dezvăluit un ansamblu megalitic preistoric, poreclit „Stonehenge Spaniol”. Oficial, el este cunoscut ca Dolmen de Guadalperal și e considerat că datează din anul 5000 î.e.n. Ansamblul se află în provincia Caceres.

Cercul din pietre a fost descoperit în 1926 de arheologul german Hugo Obermaier, însă regiunea a fost inundată în 1963, în cadrul unei scheme de dezvoltare rurală. Ea a fost accesibilă arheologilor doar de patru ori, când nivelul barajului fluctua.