Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Activiștii din Madrid cer încetarea focului în Gaza, la Muzeul Reina Sofía
reina sofia museo

Activiștii din Madrid cer încetarea focului în Gaza, la Muzeul Reina Sofía

O reprezentare alb-negru a unui copil palestinian plângând, cu sângele curgându-i pe frunte, a fost atârnată de activiștii Greenpeace și ai mișcării Unmute Gaza deasupra intrării în Muzeul Reina Sofía din Madrid.

Bannerul uriaș se bazează pe o ilustrație a artistului Shephard Fairey și pe o fotografie realizată de fotograful Belal Khaled, născut în Gaza.

Imaginea a fost denumită „Ne auziți?”, iar sub ea a fost atârnat un banner galben pe care se putea citi „Ceasefire Now” (opriți focul acum, n.r.) cu litere negre și îngroșate.

Ofensivă feroce

Israelul și Hamas, gruparea militantă care controlează Gaza, sunt angajate într-un conflict brutal din 7 octombrie 2023, când aripile paramilitare ale Hamas au lansat peste 3.000 de rachete asupra teritoriului israelian și au luat cu asalt frontiera israeliană, ucigând în cele din urmă aproape 1.200 de persoane și luând 250 de ostatici.

De atunci, Israelul s-a angajat într-o ofensivă terestră feroce în Gaza, strămutând o mare parte din populație, demolând case, școli și spitale și ucigând peste 25.000 de persoane, potrivit ministerului local al sănătății. Acțiunile Israelului au determinat Africa de Sud să intenteze un proces împotriva Israelului la Curtea Penală Internațională, acuzând genocid împotriva poporului palestinian.

Miercuri, un purtător de cuvânt al guvernului israelian a declarat că nu va exista o încetare a focului, în ciuda apelurilor adresate Israelului de activiști și guverne din întreaga lume pentru a pune capăt asaltului împotriva Gaza.

La Reina Sofía se află capodopera „Guernica” a lui Picasso, un tablou emblematic care descrie violențele suferite în timpul Războiului Civil Spaniol. De când a fost pictat în 1937, tabloul a devenit un simbol la demonstrațiile anti-război organizate în întreaga lume.