Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Actorul Cuzin Toma lansează festivalul de artă Film în sat – Proiecții, concerte și teatru
kv afis v5

Actorul Cuzin Toma lansează festivalul de artă Film în sat – Proiecții, concerte și teatru

Festivalul de artă Film în sat debutează în perioada 3 – 5 iunie, în comuna Peștișani, județul Gorj. Demersul cultural conceput de Cuzin Toma, actor de teatru și film, va aduce în satul românesc și teatru, dans și muzică.

Proiectul, organizat de Asociația Culturală „Cuzin Toma – Dacă eu pot, poți și tu”, își propune să aducă mai aproape de public filmele românești, atât de apreciate la marile festivaluri internaționale. Selecția filmelor a fost realizată de Irina-Margareta Nistor, critic de film.

„Deși sunt născut în Sprâncenata, în județul Olt, Peștișani este locul în care-mi sunt rădăcinile, locul în care am crescut, în care m-am dezvoltat ca om și individ în societate. După cum poate știți, CV-ul meu se împarte în două: înainte și după 2002. Înainte de actorie și după ce am intrat la actorie. Vorbesc despre actorie, dar de fapt mă refer la artă. Menționez arta, dar de fapt vorbesc despre cultură. Cultura ne ajută să ne acceptăm și să ne depășim condiția. Film în sat este proiectul care a pornit de la dorința mea de a întoarce comunității de unde am plecat din experiența acumulată de mine în ceea ce se numește cultură”, a transmis Cuzin Toma, organizatorul festivalului de artă.

Vor fi proiectate filmele „Și atunci, ce e libertatea?” – regia Andrei Zincă; „#dogpoopgirl” – regia Andrei Huțuleac; „Superman, Spiderman sau Batman” – regia Tudor Giurgiu; „Cadoul de Crăciun” – regia Bogdan Mureșanu; „Complet necunoscuți” – regia Octavian Strunilă.

Pe lângă film, publicul poate asista la spectacolul „Emigranți”, după Sławomir Mrożek, regizat de Claudiu Istodor, piesă a Teatrului Mic din București ce se va juca pe scena căminului cultural din localitate.

În apropierea comunei Peștișani, se află casa sculptorului Constantin Brâncuși, biserica de lemn de la Frâncești-Boașca construită la 1823, dar și Peștera Cioarei – cel mai vechi așezământ uman atestat din Europa, și Cheile Sohodolului. În plus, participanții vor putea vedea un monument al naturii: un stejarul secular plantat la 1864, aflat în inima satului Brădiceni.

Programul complet și detalii sunt disponibile pe filminsat.ro.