Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Actorul William Shatner, cea mai vârstnică persoană care a ajuns în spațiu

Actorul William Shatner, cea mai vârstnică persoană care a ajuns în spațiu

Actorul canadian William Shatner, interpretul căpitanului Kirk în serialul „Star Trek” din anii 1960, a devenit, la vârsta de 90 de ani, cea mai vârstnică persoană care a ajuns în spațiu, ca membru din al doilea echipaj al navei New Shepard a companiei Blue Origin.

New Shepard, sistem automat rachetă-capsulă, a decolat pe 13 ectombrie din Texas și, după zece minute, s-a întors la sol, aceasta fiind a doua misiune cu echipaj uman întreprinsă de Blue Origin, fondată de Jeff Bezos.

Shatner a fost însoțit în acest zbor de Audrey Powers, vicepreşedinte al Blue Origin, Chris Boshuizen, co-fondator al companiei Planet, și Glen de Vries, director al corporaţiei franceze Dassault Systèmes.

Cei patru au fost instruiți câteva zile de echipa Blue Origin, însă nu au avut o misiune în timpul zborului, sistemul fiind complet automat.

Cel de-al doilea zbor cu echipaj uman al New Shepard a avut loc la aproximativ trei luni de când Jeff Bezos s-a îmbarcat alături de fratele lui, Mark Bezos, femeia aviator Wally Funk, în vârstă de 82 de ani, şi de studentul olandez Oliver Daemen.

Călătoria a durat zece minute, iar echipajul a depășit Linia Karman, cunoscută ca graniţă a spaţiului, aflată la 100 de kilometri deasupra Pământului. Astfel, ei pot fi numiți astronauți.

New Shepard este botezată astfel după Alan Shepard. În 1961, el a devenit primul american ce a ajuns în spațiu, ca parte a programului Mercury al NASA.

Credit foto: Blue Origin