Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Arheologii au descoperit o extraordinară ofrandă adusă de azteci zeului războiului
inah

Arheologii au descoperit o extraordinară ofrandă adusă de azteci zeului războiului

Arheologii din Mexic au descoperit o extraordinară ofrandă adusă de azteci zeului războiului, în urmă cu 500 de ani, reprezentată de mai mult de 160 de stele de mare și un schelet al unui jaguar cu o suliță într-o gheară.

Descoperirea a fost făcută anul trecut și anunțată luna aceasta de Institutul Național de Antropologie (INAH) din Mexic. Ofranda a fost găsită în Templo Mayor, principalul templu din capitala Tenochtitlán, unde se află acum Ciudad de Mexico.

Obiectele au fost găsite în secțiunea Cuauhxicalco a templului, sugerând că au fost puse acolo în jurul anului 1500 e.n., perioada marcată de tranziția dintre conducătorii azteci Ahuízotl și Moctezuma Xocoyotzin.

Deși au mai fost găsite aici stele de mare, această ofrandă este cea mai mare colecție găsită până acum.

Principalul arheolog al sitului, Miguel Báez Pérez, a explicat, potrivit artnet.com, că aztecii deseori aduceau pentru zei creaturi marine de la sute de kilometri distanță.

Experții cred că obiectele descoperite – între care oase de animale, resturi de insecte și bucăți de corali – erau oferite lui Huītzilōpōchtli, zeul aztec al războiului, teorie care se bazează pe suliță și jaguar.

Báez Pérez a mai afirmat că o cercetare privind proveniența lor va dezvălui mai multe despre semnificația lor. Stelele de mare și alte obiecte vor rămâne în Templo Mayor până ce arheologii vor găsi un mod de a le deplasa astfel încât să le păstreze forma.

Credit foto: Institutul Național de Antropologie din Mexic