Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Arheologii au descoperit un joc de piatră vechi de 4.000 de ani
board game ur

Arheologii au descoperit un joc de piatră vechi de 4.000 de ani

Arheologii din Oman au descoperit un joc din piatră vechi de 4.000 de ani într-un sit de așezare din Epoca Bronzului și Fierului, lângă satul Ayn Bani Saidah, în valea Qumayrah din nordul munților Hajar, scrie artnet.com.

„Astfel de descoperiri sunt rare, dar se cunosc exemple dintr-o zonă care se întinde din India, prin Mesopotamia chiar și până în Estul Mediteranei”, a declarat, într-un comunicat, Piotr Bielinski, arheolog la Universitatea din Varșovia, care a coordonat săpăturile. „Cel mai faimos exemplu de tablă de joc bazată pe un principiu similar este cel din mormintele din Ur”, un vechi cimitir regal din Irak.

Jocul antic la care se referă acesta a fost descoperit în 1922, are aproximativ 4.500 de ani și este pentru doi jucători, asemănător jocului de table. Acum se află în colecția British Museum din Londra.

Placa mare de piatră recent descoperită în Oman avea marcaje asemănătoare grilei care aparent indică diferite câmpuri de joc, precum și găuri de cupă. Regulile sale s-au pierdut în timp.

Foto credit: „The Royal Game of Ur” (circa 2.600 de ani î.e.n.)