Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Arheologii din Bulgaria au descoperit un „frigider” antic roman care conține vase de băut și oase de animale
novae sit

Arheologii din Bulgaria au descoperit un „frigider” antic roman care conține vase de băut și oase de animale

Arheologii care excavează o așezare militară romană din Bulgaria de astăzi au descoperit un tip de frigider antic.

Descoperirea de la Novae, o fortăreață din secolul I e.n. situată de-a lungul fluviului Dunărea, a fost făcută în timp ce echipa de la Universitatea din Varșovia a găsit o mare parte din sistemul de apă al sitului. Aceștia au localizat primul puț de apă al așezării împreună cu o rețea de apeducte realizate din țevi de ceramică și plumb.

Alături de una dintre țevile de plumb, echipa a găsit o cutie cu capacul deschis construită din plăci ceramice. Poziția țevii și materialul folosit au fost alese pentru a păstra alimentele reci, spun arheologii. Este al doilea astfel de frigider întâlnit în săpăturile recente, dar ultima descoperire conține fragmente de vase de băut, boluri și oase de animale.

Peste 200 de artefacte

„Aceste frigidere sunt din faza civilă târzie”, a declarat pentru Artnet News Piotr Dyczek, arheolog principal la Universitatea din Varșovia”. El spune că a găsit „fragmente de picturi murale, o baie mare și un sistem de alimentare cu apă de canalizare”.

vase sit novae

Pe lângă frigiderul cu plăci ceramice, echipa a descoperit, printre cele peste 200 de artefacte, un cuptor din secolul al IV-lea e.n., un set de vase de băut vin bine conservate și un pandantiv din argint sculptat complex cu un șoarece.

Novae a fost colonizată pentru prima dată de Legiunea a VIII-a a lui Augustus în jurul anului 45 e.n. pentru a suprima revolta tracilor și a fost esențială în timpul războaielor dacice din secolul al II-lea ale lui Traian. Este singura structură romană cunoscută din pământ și lemn din Limesul Dunării.

De-a lungul timpului, Novae a fost reconstruit în piatră și a devenit un oraș civil în urma invaziilor gotice. În prezent, este deschis publicului și a fost excavat de arheologi bulgari și polonezi de la mijlocul anilor 1960.

Planul, spune Dyczek, este de a excava cazarma lui Augustus și a primei legiuni italice. „Întreaga suprafață este de aproape un hectar, acest lucru va necesita multe campanii [de cercetare] și obținerea de resurse financiare pentru a efectua cercetări ar putea fi o problemă”.

Foto credit: Krzysztof Narloch, Universitatea din Varşovia