Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Arheologii din Turcia susțin că au descoperit cel mai mare oraș subteran din lume
mardin,,turkey ,old,mardin,with,its,traditional,stone,houses,is

Arheologii din Turcia susțin că au descoperit cel mai mare oraș subteran din lume

Arheologii din Turcia susțin că au descoperit în provincia sud-estică Mardin cel mai mare oraș subteran din lume.

O peșteră din districtul Midyat dezvăluie pasaje ce duc spre un complex cu fântâni, silozuri și lăcașuri de cult, toate datând din secolele 2 și 3, potrivit ziarului Daily Sabah, citat de artnews.com.

„Midyat a fost folosit neîntrerupt de 1.900 de ani. A fost construit inițial ca ascunzătoare”, a declarat Gani Tarkan, director al Muzeului Mardin, care a condus săpăturile. „Așa cum este cunoscut, creștinismul nu era religie oficială în secolul al doilea”.

El a adăugat că familiile care au acceptat creștinismul se refugiau în orașe subterane pentru a scăpa de persecuția autorităților. „Posibil, orașul subteran Midyat era unul dintre spațiile construite cu acest scop”.

Noua descoperire, orașul subteran Midyat, ar fi putut găzdui până la 70.000 de oameni, potrivit lui Tarkan.

În Turcia au mai fost găsite astfel de orașe subterane. Cappadocia, din estul Anatoliei, cuprinde aproximativ 200 de așezări săpate în roca vulcanică în timpul secolelor 7 și 8. Istoricii sunt de părere că ele ofereau refugiu în cazul invadatorilor străini, iar în secolul 14 erau folosite ca ascunzători de minoritățile creștine în fața forțelor otomane cotropitoare. Orașele au fost complet abandonate abia în 1923, după războaiele greco-turce. Ele au fost redescoperite în 1963, aparent după ce un bărbat a găsit o încăpere ascunsă în spatele zidurilor casei lui.

Foto: Mardin, orașul vechi