Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Arhiva de milioane de fotografii a revistelor Ebony și Jet, în proprietatea Getty și Smithsonian Museum
james brown, arhiva johnson

Arhiva de milioane de fotografii a revistelor Ebony și Jet, în proprietatea Getty și Smithsonian Museum

Arhiva de milioane de fotografii a revistelor Ebony și Jet a ajuns în proprietatea Getty și Smithsonian Museum, potrivit unui anunț făcut de un consorțiu filantropic alcătuit din Ford Foundation, J. Paul Getty Trust, MacArthur Foundation, Andrew W. Mellon Foundation și Smithsonian Institution.

Arhiva care a aparținut Johnson Publishing, o neprețuită colecție de fotografii care descriu cultura afro-americană din secolul 20, a fost transferată Smithsonian National Museum of African American History and Culture (NMAAHC) și Getty Research Institute.

Acum, cele două instituții vor administra 4 milioane de printuri și negative de la Ebony și Jet, care au fost în portofoliul Johnson. Este vorba despre instantanee cu actori, muzicieni, modele și scriitori de culoare, dar și cu oameni simpli care rareori apăreau în publicațiile „albe”.

Printre personalitățile care au apărut în paginile revistelor se numără Ray Charles, James Brown, Muhammad Ali, Martin Luther King Jr., Billie Holiday și Josephine Baker.

Întreaga arhivă foto va fi găzduită de NMAAHC și va fi disponibilă publicului.

„Timp de decenii, Ebony și Jet au documentat poveștile celebrităților de culoare, ale Mișcării pentru Drepturile Civile și au oferit ocazia afro-americanilor să se vadă reprezentați public autentic, în timp ce au dat lumii o imagine completă a experienței afro-americane”, a spus Kevin Young, director al NMAAHC.

Arhiva foto, plănuit să fie vândută pentru 46 de milioane de dolari

Johnson Publishing, companie din Chicago care a fondat Ebony și Jet în 1945, respectiv în 1951, a vândut ambele reviste în urmă cu câțiva ani, însă a păstrat arhiva foto. Compania a vrut să vândă colecția pentru 46 de milioane de dolari, în 2015, însă licitația a fost amânată până în 2019, când Johnson Publishing a depus actele pentru faliment.

În acel an, Johnson a dezvăluit că plănuiește să vândă colecția într-o licitație privată, fapt care i-a alarmat pe istorici, curatori și admiratori ai revistelor, care se temeau că fotografiile o să dispară din zona publică. NMAAHC și Getty au intervenit la acel moment și vor să transforme arhiva într-o resursă ușor accesibilă.

De la achiziția făcută de consorțiu, arhiva a rămas în Chicago pentru conservare și „expunere selectă”. O echipă de arhiviști din același oraș, finanțată de Getty și condusă de Steven D. Booth de la colectivul Blackivists, a evaluat și catalogat conținutul ei. Getty Trust a asumat 30 de milioane de dolari pentru digitalizarea arhivei.

Foto: James Brown, în culise. Credit: Ted Williams / Johnson Publishing Company Archive. Ford Foundation, J. Paul Getty Trust, MacArthur Foundation, Andrew W. Mellon Foundation și Smithsonian Institution