Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  „Broken Borders” și „Seamless” – Finisaj și artist-talk la Centrul de Resurse în Fotografie
centrul de resurse in fotografie 1

„Broken Borders” și „Seamless” – Finisaj și artist-talk la Centrul de Resurse în Fotografie

Finisajul a două expoziții eveniment – „Broken Borders” a Ioanei Moldovan, curatoriată de Arianna Rinaldo, și „Seamless” a lui Andrei Păcuraru, curator Natan Dvir – de la galeria Is This Art? a Centrului de Resurse în Fotografie (CdRF) are loc în 24 mai.

Imaginile prezintă două perspective diferite asupra conceptului de umanitate, între precizia estetică și tehnică a lui Păcuraru și realismul războiului fotografiat de Moldovan.

Expozițiile – rezultatul seriei de evenimente CdRF Meeting Point, prin care CdRF a fost locul de întâlnire pentru zece curatori de renume ce au luat contact cu fotografia românească – se încheie cu un artist-talk, în 24 mai, la ora 18:00, la galeria Is This Art? din strada Popa Tatu.

centrul de resurse in fotografie 2

(c) Centrul de Resurse în Fotografie

„Broken Borders”, de Ioana Moldovan

Când ne gândim la război, putem încerca să ne imaginăm groaza, nedreptatea, distrugerea, consecințele tragice. Cu toate acestea, aflați în siguranță, la sute de kilometri distanță, nu putem auzi zgomotul, nu putem simți golul, disperarea, frica și deznădejdea. Nu putem înțelege înverșunarea soldaților care luptă pentru țara lor natală și nici curajul unei mame care își duce copiii în siguranță, actul extrem de a fugi de acasă și de a-și abandona viața pentru un viitor incert.

Ioana Moldovan este fotograf documentarist independent, scriitoare și autoare publicată, care s-a alăturat încă de la început în crearea CdRF. Fotografiază atât din spatele liniei frontului cât și în interiorul comunităților rurale mici, iar reportajele ei au fost publicate de-a lungul timpului de The New York Times, ESPN, Al Jazeera English, Huffington Post, BBC, Der Spiegel, Open Society Foundation, Libération, Deutsche Welle, LensCulture etc.

Curatoarea Arianna Rinaldo este o profesionistă independentă cu o experiență de peste 20 de ani. Din 2012 până în 2021, a fost director artistic al Cortona On The Move, festival internațional de narațiune vizuală. Din 2016, este curatoare de fotografie la PhEST, un festival de fotografie și arte contemporane din Puglia. Face parte din comitetul de selecție al diferitelor instituții, printre care Premiul Leica Oskar Barnack, Jurnalul Britanic de Fotografie „Ones to Watch” și Premiul Deutsche Börse Photography Foundation.

„Seamless”, de Andrei Păcuraru

Andrei Păcuraru se află într-o călătorie continuă către limitele a ceea ce considerăm (sau vedem ca) uman. Cu referințe la principiile Bauhaus și precizia tehnică și estetică a lui Andreas Feininger, Păcuraru invită privitorul într-un tărâm în care artificialul devine aproape organic.

Andrei Păcuraru (PAC) este fotograf de peste 15 ani, lector și membru al Asociației Naționale pentru Arte Vizuale Contemporane și parte din echipa de bază a CdRF. Expert în arta fotografică, Andrei are o înclinație aparte pentru tehnică fotografică și compoziție. Lucrările sale au fost expuse atât în România cât și în afara țării și este custodele Colecției PAC, o arhivă personală începută în 2006 care conține peste 10.000 de fotografii nepublicate.

Curatorul Natan Dvir este educator și fotograf documentar conceptual care se concentrează pe aspectele umane ale problemelor culturale, sociale și politice. A absolvit un MBA la Universitatea din Tel Aviv și Masteratul în fotografie de la Școala de Arte Vizuale (NY), după care a devenit membru adjunct al facultății la Centrul Internațional de Fotografie (ICP).

Centru de Resurse în Fotografie este un spațiu de dezvoltare pentru fotografi prin programe educaționale, dezvoltare profesională, evenimente și produse artistice.