Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Calculatorul pe care a fost creat site-ul Wikipedia şi primul mesaj de pe platformă, în format NFT – adjudecate în licitaţie

Calculatorul pe care a fost creat site-ul Wikipedia şi primul mesaj de pe platformă, în format NFT – adjudecate în licitaţie

Calculatorul este un iMac din 2000, colorat într-o nuanţă de roz, iar NFT –ul prezintă într-un nou format mesajul “Hello, World!”, arată Hyperallergic.com.

În 2000, antreprenorul Jimmy Wales a fondat Nupedia, o enciclopedie online cu opţiunea de a suferi editări din partea utilizatorilor. Un an mai târziu, proiectul a devenit ceea ce este Wikipedia de astăzi – platforma care raportează peste 6,4 milioane de articole şi peste 250 de milioane de vizualizări în fecare zi.

Luna trecută, casa Christie’s a celebrat două decenii de Wikipedia, printr-o licitaţie specială

Calculatorul iMac a fost adjudecat la 187.500 de dolari, iar NFT-ul cu primul mesaj transmis online pe această platformă, la 750.000 de dolari. Ambele loturi au avut preţuri de pornire de 100 de dolari.

“Au trecut peste 20 de ani de când am scris mesajul ‘Hello, World!”, la lansarea Wikipedia şi chiar şi azi sunt uimit de dimensiunea pe care a luat-o platforma”, a transmis Wales.

Creatorul enciclopediei interactive s-a declarat de mai multe ori dezamăgit de platformele Facebook şi Twitter şi a lansat WT.Social, în octombrie 2019. Respectiva platformă online nu are mesaje de publicitate incluse şi este finanţată din donaţii.

Potrivit Christie’s, o parte din fondurile strânse la licitaţie vor fi donate “fundaţiilor care activează într-o lume culturală liberă”.

Credit foto: Hyperallergic.com