Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Cămin pentru bătrâni, câștigătorul celui mai important premiu pentru arhitectură acordat în Regatul Unit 
john morden centre, foto jimstephenson, riba

Cămin pentru bătrâni, câștigătorul celui mai important premiu pentru arhitectură acordat în Regatul Unit 

Un cămin pentru bătrâni a câștigat anul acesta al RIBA Stirling Prize, cea mai prestigioasă distincție pentru arhitectură din Marea Britanie.

Royal Institute of British Architects (RIBA) a anunțat câștigătorul celei de-a 27-a ediții.

John Morden Centre, un centru de îngrijire de zi pentru pensionari din Londra, a câștigat cel mai important premiu de arhitectură din Marea Britanie. Clădirea din Blackheath a fost lăudată de juriul Royal Institute of British Architects Stirling Prize 2023 pentru utilizarea materialelor durabile.

Proiectată de Mæ, juriul Riba a declarat că aceasta reprezintă un exemplu de „cum să ridici ștacheta privind calitatea în domeniul asistenței medicale sociale”.

Clădirea a învins cinci rivali: A House for Artists, Barking (Apparata Architects), Central Somers Town Community Facilities and Housing, Camden (Adam Khan Architects), Lavender Hill Courtyard Housing, Clapham (Sergison Bates Architects), Courtauld Connects – The Courtauld Institute of Art (Witherford Watson Mann Architects) și University of Warwick – Faculty of Arts (Feilden Clegg Bradley Studios).

Cele șase clădiri au explorat abordarea unei probleme sociale specifice, cum ar fi disparitățile mari de bunăstare și lipsa de locuințe.

John Morden Centre

John Morden Centre a fost adăugat la un centru rezidențial și de îngrijire a persoanelor în vârstă, vechi de 300 de ani, monument, numit Morden College. Acesta completează clădirile istorice existente, care datează din secolul al XVII-lea. Azilul și capela au fost atribuite arhitectului Catedralei St Paul, Sir Christopher Wren.

Centrul este descris ca o serie de „pavilioane” din cărămidă roșie care adăpostesc spații de îngrijire și sociale unite între ele de o „clopotniță” din lemn.

Acesta oferă rezidenților o varietate de facilități, cum ar fi o sală de artă, un salon de coafură, de manichiură și spații pentru evenimente menite să încurajeze interacțiunile sociale.

Printre câștigătorii anteriori se numără The New Library, Magdalene College din Cambridge de Níall McLaughlin Architects (2022), Bloomberg de Foster and Partners (2018) și Teatrul Everyman din Liverpool de Haworth Tompkins (2014).

Credit foto: Jim Stephenson / RIBA