Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Casa din Viscri a regelui Charles III, redeschisă pentru vizitare cu o nouă expoziție
expozitie barry lewis copsa mica viscri

Casa din Viscri a regelui Charles III, redeschisă pentru vizitare cu o nouă expoziție

Casa din Viscri a regelui Charles III a fost redeschisă pentru vizitare cu o nouă expoziție a fotografului britanic Barry Lewis, intitulată „The Darkness Within, Copșa Mică 1988 – 1995”, o explorare tulburătoare a impactului pe care industrializarea forțată o are asupra omului și a mediului înconjurător.

Expoziția reunește 42 de fotografii realizate pe parcursul vizitelor fotografului în zonă atât înainte de 1989, cât și în anii următori.

„M-am întors în Transilvania în 6 ianuarie 1990. Era o iarnă aspră și înghețată. Am înțeles că lucrurile nu s-au schimbat în bine când, ajuns la câțiva kilometri de oraș, am văzut culoarea zăpezii schimbându-se din alb în gri și am întâlnit niște ciobani cu turma lor de oi albe înnegrite. Sursa negrului erau 7 coșuri de fum de mărimea unor silozuri de rachete menite să protejeze oamenii de poluare, dar având filtrele în mare parte distruse. În Copșa Mică oamenii erau negri, zăpada era neagră, casele erau negre, copiii erau negri și nimic nu creștea în câmpurile negre din jur. Pe măsură ce mergeam pe crusta înghețată a zăpezii întunecate, fiecare pas lăsa o urmă albă, un fel de negativ fotografic și mă simțeam intrat într-o lume suprarealistă în care totul era întors cu susul în jos”, își amintește Lewis.

A doua expoziție a lui Lewis în casa din Viscri a monarhului britanic

Prin fotografiile lui evocatoare, Lewis surprinde dezolarea și reziliența locuitorilor orașului în mijlocul întunericului generat de fabricile Carbosin și Sometra. Munca sa, ulterior publicată în revista Life și onorată cu prestigiosul premiu Leica Oskar Barnack (LOBA), scoate la lumină costul uman al industrializării iresponsabile și poate fi un prilej de reflecție asupra nevoii de justiție în probleme de mediu în România post-revoluționară.

„The Darkness Within” este cea de-a doua expoziție a fotografului britanic în casa din Viscri a regelui Charles III, după seria de portrete fotografice inedite ale unor artiști români, expuse aici în toamna anului 2023.

Expoziția e curatoriată de Raluca Grigore, curator The King’s House, în colaborare cu fotograful Ionuț Macri.

Casa din Viscri este deschisă publicului până la finalul lunii octombrie și găzduiește în continuare expoziția de carte și artă florală „The Transylvania Florilegium” și expoziția permanentă „Prezervarea învelitorilor istorice”, realizată în parteneriat cu Asociația Monumentum și The King’s Foundation.

Mai mult de 38.000 turiști români și străini au trecut pragul casei regelui în anul 2023. „Cea mai mare parte a profiturilor generate de casă se întorc direct în comunitate. Din acești bani, anul acesta vom acoperi o parte din costurile acțiunilor de curățenie a satului, de protejare de traficul auto sau de tipărire a hărților turistice. O mare parte din fonduri se duc către proiectele pentru copiii din Viscri: micii grădinari vor avea ocazia să călătorească în Anglia, pentru a vizita grădinile de acolo ale Majestății Sale, iar echipa de ciclism din sat va a avea o parte din cheltuielile de dotare și pregătire pentru competiții acoperite. Și, nu în ultimul rând, în această primăvară au fost plantatați pe străzile din Viscri mai mult de 100 de puieți din soiuri tradiționale de peri, pentru a continua această tradiție specifică satelor săsești”, spune Mihai Grigore, administrator The King’s House.