Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Câștigătorii premiilor BAFTA 2023
bafta premii

Câștigătorii premiilor BAFTA 2023

Câștigătorii premiilor BAFTA, acordate de Academia britanică de film, au fost anunțați într-o ceremonie care a avut loc pe 19 februarie, la Londra.

„All Quiet on the Western Front”, regizat de Edward Berger, a dominat premiile BAFTA cu șapte victorii, inclusiv pentru „cel mai bun film”, „cel mai bun regizor” și „cel mai bun film într-o altă limbă decât engleza”.

Filmul epic a cărui acțiune e plasată în timpul Primului Război Mondial deține acum recordul pentru un film care nu este în limba engleză. Precedentul record era deținut de „Cinema Paradiso”, din 1988, care a câștigat cinci premii BAFTA.

Producția germană s-a impus la categoriile „cel mai bun film”, „cel mai bun regizor”, „cel mai bun scenariu adaptat”, „cel mai bun film într-o altă limbă decât engleza”, „imagine”, „sunet” și „coloană sonoră”.

„The Banshees Of Inisherin”, pe locul secund

Lungmetrajul „The Banshees Of Inisherin”, al cărui protagonist este Colin Farrell, a obținut al doilea cel mai mare număr de premii ale serii, patru, inclusiv la ambele categorii de interpretare în rol secundar, cu victorii pentru Barry Keoghan și Kerry Condon.

Scenaristul și regizorul Martin McDonagh a câștigat de asemenea pentru „scenariu original” și pentru „cel mai bun film britanic”.

Împreună cu „An Irish Goodbye” al lui Tom Berkeley și Ross White, care a câștigat premiul pentru „cel mai bun scurtmetraj”, s-a dovedit a fi o seară de sărbătoare pentru industria cinematografică irlandeză, iar actorul din „Good Luck To You, Leo Grande”, Daryl McCormack, care a fost nominalizat atât la categoria „cel mai bun actor”, cât și la categoria „stea în devenire”, a glumit pe covorul roșu înainte de ceremonie, spunând că este vorba despre „premiile BAFTA irlandeze”, citează Variety.

Cele mai importante premii de interpretare ale serii au revenit lui Cate Blanchett și Austin Butler pentru rolurile lor în „Tár”, respectiv „Elvis”.

În rest, a fost o seară dezamăgitoare pentru „Tár”, scenaristul și regizorul Todd Field pierzând la categoriile „cel mai bun scenariu original” și „cel mai bun regizor”.

„Elvis” s-a descurcat ceva mai bine, având în vedere că, pe lângă victoria lui Butler, filmul a câștigat la trei categorii tehnice: machiaj și coafură, distribuție și costume. Creatoarea de costume Catherine Martin nu a putut participa, așa că soțul ei, regizorul filmului, Baz Luhrmann, a acceptat premiul în numele ei.

Omagii reginei Elizabeth II

Ceremonia, care a avut loc la Royal Festival Hall din Londra, a fost găzduită de actorul Richard E. Grant.

În afară de nefericita încurcătură cu câștigătoarea categoriei „cea mai bună actriță în rol secundar” (Carey Mulligan a fost anunțată eronat, inițial, în locul lui Kerry Condon – „The Banshees Of Inisherin”), ceremonia s-a desfășurat fără probleme, cu interpretări ale Arianei DeBose, câștigătoarea premiului pentru cea mai bună actriță în rol secundar de anul trecut, și ale cântărețului și compozitorului Dylan.

Președintele BAFTA, Krishnendu Majumdar, a deschis ceremonia aducându-i un omagiu reginei Elisabeth II, care a murit în septembrie anul trecut. Mai târziu în cadrul ceremoniei, Helen Mirren – care a interpretat-o în „The Queen” – i-a adus de asemenea un omagiu.

Prințul William, nepot al reginei Elizabth II, și soția lui, Catherine, prinți de Wales, au fost prezenți la Royal Festival Hall. Prințul este președinte onorific al BAFTA.

De asemenea, în public au fost prezenți nominalizați, prezentatori și invitați, printre care Michelle Yeoh, Eddie Redmayne și Jamie Lee Curtis, Angel Bassett, Jessica Henwick, Patrick Stewart, Emma Thompson și creatoarea de modă Vera Wang.

Anul trecut, lungmetrajele „The Power of the Dog”, regizat de Jane Campion, și „Belfast”, de Kenneth Branagh, au fost marile câștigătoare ale premiilor BAFTA.