Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Câștigătorul Booker Prize 2022
booker prize 2022, romane finaliste, curatorial

Câștigătorul Booker Prize 2022

Scriitorul srilankez Shehan Karunatilaka a fost desemnat câștigătorul premiului Booker 2022 pentru romanul „The Seven Moons of Maali Almeida”, satiră supranaturală a cărei acțiune este plasată în timpul războiului civil din Sri Lanka.

Romanul „The Seven Moons of Maali Almeida” are în centru un fotograf care se trezește mort și are la dispoziție o săptămână să ceară prietenilor să îi găsească pozele și să expună brutalitatea războiului.

Shehan Karunatilaka a spus, potrivit BBC, că în 2009 s-a hotărât să scrie „o poveste cu fantome din perspectiva celui decedat”, după finalul războiului civil din Sri Lanka, când exista o puternică dezbatere legat de câți civili au murit și cine a fost de vină.

Un roman noir despre viața de apoi

Președintele juriului, Neil MacGregor, a lăudat „scopul și măiestria, îndrăzneala și hilarul” romanului, pe care l-a numit un „noir despre viața de apoi” care duce cititorul într-o călătorie cu un montagne russe prin viață și moarte.

„The Seven Moons of Maali Almeida” este al doilea roman al lui Karunatilaka, autor care a primit, între altele, Commonwealth Book Prize pentru volumul de debut, „Chinaman”.

Shehan Karunatilaka este al doilea autor născut în Sri Lanka recompensat cu Booker Prize, după Michael Ondaatje pentru „The English Patient” (1992).

Camila, regina consoartă, a prezentat câștigătorul premiului, pe 17 octombrie, la Londra, iar cântăreața Dua Lipa a fost invitat special.

Prestigiosul premiu are valoare de 50.000 de lire sterline și toți finaliștii Booker Prize primesc 2.500 de lire sterline și o ediție special legată a cărții lor.

Anul trecut, câștigătorul Booker Prize a fost autorul sud-african Damon Galgut pentru „The Promise”.

Foto: romanele finaliste Booker Prize 2022