Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Cel puțin 125 de morminte, într-o necropolă romană intactă din Fâșia Gaza
sarcofag din plumb, fasia gaza, pui

Cel puțin 125 de morminte, într-o necropolă romană intactă din Fâșia Gaza

Cel puțin 125 de morminte, între care multe conțin încă schelete intacte, au fost descoperite de arheologi în necropola romană Ard-al-Moharbeen din Fâșia Gaza. Această descoperire a scos la iveală noi informații despre ritualurile de înhumare, comerțul și relațiile sociale din regiune.

Au fost recuperate obiecte precum sticle de parfum și monede ce fuseseră plasate pe gura decedatului, folosite ca ofrande aduse zeului lumii subterane pentru a trece în siguranță în viața următoare.

Gravuri complicate, cu delfini și podgorii, decorează unele dintre sarcofagele găsite până acum, relatează artnews.com. Arheologii cred că morții ar fi putut fi pescari și că vița de vie ar putea reprezenta o viață de apoi fructuoasă.

Două sarcofage din plumb datând din secolele al II-lea și al III-lea e.n. au fost dezgropate de echipă în februarie. Arheologii anticipează că alte săpături vor aduce mai multe rezultate în următoarele câteva luni.

Necropola a fost descoperită în luna ianuarie a anului trecut de inginerii constructori care lucrau la unul dintre cele patru noi orașe construite în Gaza de guvernul egiptean. Din motive de securitate, anunțul a fost făcut la începutul acestui an.

Întrucât Ministerul Antichităților din Gaza nu dispune de resurse arheologice proprii, a cerut organizației franceze Premiere Urgence Internationale (PUI) să viziteze situl în februarie 2022. Lucrările la sit au început în toamna trecută.

Foto: sarcofag din plumb în necropola romană Ard-al-Moharbeen din Fâșia Gaza (c) PUI