Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Descoperiri arheologice uimitoare despre civilizația sării, în premieră la Palatul Suțu
bucharest,,romania, ,july,27,,2019,:,bucharest,municipality,museum

Descoperiri arheologice uimitoare despre civilizația sării, în premieră la Palatul Suțu

Expoziția „Civilizația sării. Tehnologii, instalații și unelte milenare conservate în lemn” va fi deschisă la Palatul Suțu pe 27 aprilie, la ora 18:00

În cadrul acestui proiect expozițional inedit, dedicat civilizației create în jurul exploatărilor de sare din perioada pre- și proto-istorică în bazinul intracarpatic, vor fi expuse pentru prima dată la București cele mai vechi instalații de lemn din sudul și sud-estul Europei.

Expoziția își propune să ilustreze o activitate esențială pentru istoria umanității prin intermediul instalațiilor și uneltelor inedite, reconstituirilor, filmelor interactive, imaginilor și textelor explicative. Publicul va fi ghidat într-o lume interesantă, dar prea puțin cunoscută, a tehnologiilor și uneltelor pre- și proto-istorice de extracție a sării, care au fost scoase la lumină în ultimii ani în țara noastră mai ales grație eforturilor specialiștilor de la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, partenerul Muzeului Municipiului București în organizarea acestui proiect expozițional.

Patrimoniu cultural și natural unic în România

Vestigiile arheologice directe privind exploatarea preistorică a sării din spațiul românesc au fost, până de curând, extrem de limitate. Situația s-a schimbat odată cu demararea unor proiecte arheologice dedicate acestui subiect, cu rezultate care nu s-au lăsat prea mult așteptate.

Cel mai elocvent exemplu este dat de descoperirile excepționale din perioada 2007-2018 din situl arheologic de la Băile Figa (Beclean, jud. Bistrița-Năsăud), un bun de patrimoniu cultural și natural unic în România. Valoarea științifică a sitului constă, înainte de toate, în gradul excepțional de conservare a structurilor, instalațiilor și uneltelor de lemn folosite la exploatarea sării. În această privință, Băile Figa este situl cel mai bogat din toată Europa de est și sud-est, fapt care permite reconstituirea metodelor de exploatare a sării din preistorie până la perioada modernă. Descoperirile de aici, pentru prima dată în arheologia românească, au permis abordarea cu succes a unor teme prea puțin cercetate, cum ar fi: oscilațiile climatice anuale pe parcursul ultimelor cinci milenii, managementul resurselor forestiere din preistorie până în prezent, diverse aspecte de prelucrare și utilizare a lemnului și multe altele.

Vestigii de exploatare a sării de acum 6.000 de ani

Cercetările efectuate au scos în evidență vestigii arheologice de exploatare a sării datând din epoca neo-eneolitică (mileniile VI-IV î. Hr.), epoca bronzului și prima vârstă a fierului (cca. 3000 – 800 î. Hr.), epoca dacică timpurie (cca. 400 – 180 î. Hr.), perioada post-romană (cca. 450 – 700), evul mediu (sec. XIV – XVII), perioada modernă (secolele XVII – XIX) și recentă (sec. XX). Dintre acestea, de departe cele mai bogate, consistente și relevante sunt vestigiile ce datează din anii 1650 – 800 î. Hr. (epoca târzie a bronzului și prima epocă a fierului) și 400 – 180 î. Hr. (daci timpurii).

Dintre instalațiile și uneltele care datează din perioada preistoriei, și care vor putea fi văzute în expoziția MMB, se remarcă cele din lemn (troace, jgheaburi, cepuri, baroase, lopeți etc.), fibre organice (funii, împletituri) și piatră (topoare-ciocan). Acestea au fost descoperite în cadrul unor amenajări complexe care conturează existența unei intense activități de extracție a sării cu tehnologii ingenioase, ce urmăreau obținerea unei producții care depășea cu mult nevoile locale.

Din perioada dacilor timpurii va fi expus un obiect unicat la nivel național, o scară de lemn lungă de peste cinci metri, care a fost utilizată pentru exploatarea sării prin minerit la adâncime. Aceasta a fost descoperită împreună cu fragmente de vase ceramice dacice, la gura unei mine de formă rectangulară.

Curatori ai expoziției sunt dr. Dan Pîrvulescu, director adjunct MMB, și dr. Vasile Opriș, șef secția Istorie a MMB, și dr. Valerii Kavruk, manager Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni.

Expoziția „Civilizația sării. Tehnologii, instalații și unelte milenare conservate în lemn” va putea fi vizitată în perioada 27 aprilie – 29 octombrie 2023.