Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Desene cu gladiatori și vânători făcute de copii, descoperite la Pompei
desene, pompei

Desene cu gladiatori și vânători făcute de copii, descoperite la Pompei

Desene în cărbune cu gladiatori, vânători și jocuri făcute de copii cu vârste cuprinse între 5 și 7 ani, potrivit cercetătorilor, au fost descoperite la Pompei.

Descoperirile din Parcul Arheologic din Pompei au fost făcute în Insula of the Lovers Chaste. În anul 79 e.n., când Muntele Vezuviu a erupt și a decimat orașul, situl era în construcție, cu ziduri necizelate și schele ridicate.

Cercetătorii consideră că, probabil, copiii au scrijelit aceste schițe pe perete în timp ce se jucau în curte. Situate la o înălțime de cel mult 1,5 metri de la podea, schițele în cărbune includ reprezentări de gladiatori, o scenă de vânătoare și box, capul unei păsări de pradă și un joc cu mingea. Un contur de mâini mici indică autorii desenelor, a declarat echipa, care a raportat cele mai recente descoperiri săptămâna aceasta în e-Journal.

„Având în vedere simplitatea execuției, naivitatea liniei și simplificările iconografice, desenele par să fi fost executate de mâna unui copil”, au scris arheologii, care au plasat vârsta autorilot între 5 și 7 ani.

Desenele sugerează că ei participau la reprezentațiile de pe arenele romane și se inspirau din ceea ce vedeau. Echipa mai speculează că acești copii nu proveneau probabil din familii bogate, în ciuda reședințelor somptuoase de pe stradă.

Noul raport al Parcului a menționat și descoperirea unor fresce în House of Painters at Work. Ele înfățișează zeități precum Afrodita, Dionisos și Apollo, alături de figuri mitice, de la centauri la grifoni. Pe un perete separat, o pictură mai mică prezintă un copil purtând o mantie de călător, însoțit de un câine. Aceste fresce se alătură altora descoperite recent în sit, inclusiv imagini reprezentând mituri grecești găsite în Casa Ledei și a Lebedelor și scene ale Războiului Troian descoperite în ruinele unei săli de mese.

Credit foto: MIC – Archaeological Park of Pompeii