Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Creații ale designerului Dorin Negrău și costume de patrimoniu ale MNȚR, în dialog
cartaz exposiÇÃo 25 de abril

Creații ale designerului Dorin Negrău și costume de patrimoniu ale MNȚR, în dialog

Veșminte create de designerul și artistul vizual Dorin Negrău și costume de patrimoniu ale Muzeului Național al Țăranului Român dialoghează în expoziția „Tismana la New York”, vernisată în Sala Media a MNȚR în 9 iunie, la ora 12:00.

Proiectul propus de Dorin Negrău își are sursa în ciclurile vieții. Țesutul înseamnă creație, iar suveica – instrumentul care o desăvârșește -, împrumută din sacralitatea acesteia. Amintirile copilăriei petrecute cu bunica maternă vara, printre firele de cânepă la topit în vale și apoi la melițat, iar iarna printre tălpile războiului de țesut cu socala în brațe, nu au fost înlocuite sau șterse de succesul la New York Fashion Week.
Această reușită l-a motivat să promoveze în veșmântul contemporan internațional motivele tradiționale românești. Stilul său valorifică elemente din portul tradițional românesc, aducându-le în actualitate prin folosirea noilor tehnologii de afișare textilă a semnelor-simbol, dar și a tehnicilor tradiționale realizate în colaborare cu diverși meșteri locali. Dorin Negrău reușește să potențeze veșmântul contemporan, transformându-l într-un reper cultural identitar, tributar spațiului generator, realizând o serie de veșminte urbane cu motivele populare din zona Tismana, într-o directă colaborare cu meșterul popular Gheorghe Ciuncanu.

Prin expoziția „Tismana la New York – dialog între veșmintele create de designerul Dorin Negrău și costumele de patrimoniu ale Muzeului Național al Țăranului Român” s-a dorit evidențierea elementelor comune ale hainelor urbane create de Dorin Negrău și ale costumelor tradiționale din patrimoniul MNȚR reușindu-se realizarea unei incursiuni cromatice și evolutive a semnelor tradiționale de pe costumul schileresc din zona Tismana și prezența lor în zona Banatului.

Curatorul expoziției este dr Horațiu-Silviu Ilea, muzeograf, iar artist invitat, Justinian Scărlătescu.

Despre Dorin Negrău

Dorin Negrău este un creator din eșalonul întâi al designului românesc, având participări la târguri prestigioase de profil organizate la New York, Paris, Moscova, Düsseldorf și Arabia Saudită. Pe lângă contribuția la lumea modei, designerul Dorin Negrău s-a remarcat în domeniul beauty, lansând un parfum și linia de dermatocosmetice CLONA. După lansarea colecției „Visions”, pe un șantier în construcție de pe Lipscani, Dorin Negrău și-a lansat colecția „LOST” la Biblioteca Națională, având ca sursă de inspirație costumul popular din zona Crișului Negru, județul Bihor, realizat acum 60 de ani de către bunica sa, piesă care pentru designer a reprezentat întotdeauna etalonul feminității, fiind și sursa de inspirație care i-a deschis calea spre lansările colecțiilor sale în cadrul New York Fashion Week și promovarea motivelor tradiționale românești pe plan internațional.

În 2023, Dorin Negrău a început un valoros proiect expozițional muzeal reunind piese din creația designerului în dialog cu costume din colecțiile de patrimoniu ale muzeului partener.

Expoziția de la MNȚR va putea fi vizitată în Sala Media, până în 14 iulie 2024, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00.

În plus, până la 30 iunie, galeria Creart din Bucureşti găzduieşte expoziţia „Chimeșa. The Old Blouse” a artistului și designerului Dorin Negrău, care aduce în atenție creații proprii, unele realizate în colaborare cu meșteri populari autohtoni, din Țara Crișurilor.