Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Endurance, nava dispărută a exploratorului Ernest Shackleton, descoperită după mai bine de un secol
epava endurance

Endurance, nava dispărută a exploratorului Ernest Shackleton, descoperită după mai bine de un secol

Endurance, nava dispărută a exploratorului arctic Ernest Shackleton, a fost descoperită după mai bine de un secol.

Cercetătorii de la Falklands Maritime Heritage Trust (FMHT), entitate care a demarat proiectul de căutare a vasului, l-au găsit pe fundul Mării Weddell și l-au filmat după 107 ani de când s-a scufundat.

Vasul a fost prins în gheață în 1915 și s-a scufundat, iar Shackleton și echipajul lui au scăpat în bărci de mici dimensiuni.

Înregistrarea video cu Endurance arată că vasul este într-o stare remarcabilă, chiar dacă a stat la o adâncime de 3 kilometri, scrie BBC. Inclusiv numele s-a păstrat vizibil la pupă.

„Fără vreo exagerare, aceasta este cea mai frumoasă epavă din lemn pe care am văzut-o până acum”, a spus arheologul marin Mensun Bound, care și-a îndeplinit acum un vis pe care l-a avut întreaga sa carieră de aproximativ 50 de ani.

Proiectul de descoperire a navei pierdute a fost posibil cu ajutorul unui spărgător de gheață sud-african, Agulhas II, echipat cu submersibile acționate de la distanță.

Epava, monument în conformitate cu Tratatul Antarctic Internațional

Liderul misiunii, veteranul geograf dr. John Shears, a spus că momentul în care camerele de filmare s-au oprit asupra numelui epavei a fost incredibil. „Am încheiat cea mai dificilă căutare a unei epave din lume, confruntându-ne cu banchize în continuă mișcare, cu viscol și temperaturi de până la -18 grade Celsius. Am reușit ce mulți au spus că era imposibil”, a declarat el.

Epava a fost observată pe fundul mării pe 5 martie, când se împlineau 100 de ani de la moartea lui Shackleton. De atunci, cercetătorii nu au contenit să facă fotografii pentru a documenta descoperirea.

Epava în sine este considerată monument, în conformitate cu Tratatul Antarctic Internațional, și nu trebuie deranjată în niciun fel.

Endurance, colonizată de numeroase specii marine

Endurance a fost colonizată de numeroase specii, dar nu de tipul celor care ar fi putut-o distruge.

„Pare că lemnul a fost puțin deteriorat, acest lucru sugerând că vietățile care devorează lemnul găsite în alte părți ale oceanului nostru nu se află, probabil, în regiunea Antarctică llipsită de vegetație”, a comentat dr. Michelle Taylor de la Essex University.

Aici au fost remarcate anemone, bureți de diverse feluri, ascidii, stele de mare și crini de mare.

Endurance, pierdută în expediția trans-atlantică a lui Shackleton

Endurance a fost nava lui Shackleton care trebuia să efectueze o expediție trans-atlantică, prima traversare pe uscat a Antacticii. S-a renunțat la misiune, după ce nava a fost prinsă în gheață, apoi înghițită de apă.

Echipajul a reușit cumva să se salveze, Shackleton însuși apelând la o mică barcă.

Un alt motiv pentru care Endurance era atât de importantă a fost însăși căutarea epavei.

Imagine: captură Falklands Maritime Heritage Trust (FMHT)