Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Evoluția orașului Madrid și a societății prin filmele lui Almodóvar
afis expo madrid chica almodÓvar

Evoluția orașului Madrid și a societății prin filmele lui Almodóvar

Evoluția orașului Madrid și a societății prin intermediul filmelor lui Pedro Almodóvar, și viceversa, poate fi descoperită în expoziția „Madrid, chica Almodóvar”, găzduită de centrul de cultură contemporană Condeduque.

De-a lungul unei cariere de mai bine de patru decenii, cineastul și scriitorul spaniol a avut un dialog constant cu capitala. După cum afirmă chiar el, „am crescut, m-am bucurat, am suferit, m-am îngrășat și m-am dezvoltat în Madrid și multe dintre aceste lucruri le-am făcut în același ritm cu orașul”.

Pedro Almodóvar a captat sute de decoruri ale orașului, spiritul acestuia, inspirându-se din oamenii și poveștile lor, începând cu „Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón”, lansat în 1980, și până la „Madres paralelas” din 2021.

„Întotdeauna am găsit în acest oraș un peisaj perfect și o faună inacceptabilă și ideală pentru fiecare dintre filmele mele”, spune el.

Madrid este adevărata „fată Almodóvar”, protagonist în filmele lui, alături de actrițe precum Carmen Maura, Marisa Paredes, Victoria Abril, Rossy de Palma, Cecilia Roth și Penélope Cruz.

Faptul că Centro Condeduque găzduiește această expoziție este de asemenea oportun, având în vedere că una dintre cele mai reprezentative scene din filmografia lui este filmată în fața clădirii. Scriitoarea și activista Susan Sontag spunea că, la fel ca scena cu Marilyn Monroe și fusta, momentul în care furtunul o udă pe Carmen Maura în „La Ley del deseo/ The Law of Desire” (1987) a rămas în subconștientul colectiv.

Expoziția de la Centro de Cultura Contemporánea Condeduque poate fi vizitată, gratuit, până la 20 octombrie 2024.