Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Expoziția World Press Photo la București
world press photo long term project award online alejandro cegarra the new york times bloomberg

Expoziția World Press Photo la București

„World Press Photo” va fi expusă timp de 21 de zile în Piața Universității din București, începând cu 18 mai. Ea cuprinde 146 de fotografii care pun în lumină relatări despre războiul din Gaza și Ucraina, migrație, schimbări climatice, familie și sănătate mintală și demonstrează importanța fotografiei jurnalistice în jurul lumii.

Expoziția va fi însoțită și de un audio-tur gratuit, realizat în parteneriat cu aplicația Smartify, prin care vizitatorii vor putea asculta, pe propriile device-uri, povestea fiecărei fotografii câștigătoare.

Competiția World Press Photo, ajunsă la a 67-a ediție, recunoaște fotojurnalismul de calitate și premiază imagini și povești din întreaga lume. Cei patru câștigători globali au fost selectați dintre 24 de câștigători regionali, aleși din jurizarea a 61.062 lucrări înscrise de către 3.851 fotografi din 130 de țări.

Premiul fotografia anului a revenit „A Palestinian Woman Embraces the Body of Her Niece”, de Mohammed Salem (Fâșia Gaza), realizată pentru Reuters. O femeie palestiniană îmbrățișează corpul neînsuflețit al nepoatei ei, care a fost ucisă alături de mama și sora sa de un proiectil care le-a lovit casa din Khan Younis.

Premiul povestea anului a fost acordat „Valim-babena”, de Lee-Ann Olwage (Africa de Sud), pentru GEO. În Madagascar, lipsa conștientizării publicului în legătură cu demența se traduce prin faptul că persoanele care prezintă simptome de pierdere a memoriei sunt adesea stigmatizate. În această fotografie, Dada Paul și nepoata lui, Odliatemix, din Madagascar se pregătesc pentru biserică. El suferă de demență de 11 ani și este îngrijit de fiica sa, Fara. Imaginea face parte dintr-un proiect pe termen lung al lui Olwage despre demență.

Premiul pentru proiect pe termen lung a fost acordat pentru „The Two Walls”, de Alejandro Cegarra (Venezuela), pentru The New York Times/ Bloomberg.

Premiul pentru proiect cu format libera revenit „War is Personal”, de Julia Kochetova (Ucraina). Fotografa a creat un site care combină fotojurnalismul cu stilul documentar al unui jurnal pentru a arăta lumii cum este să trăiești cu războiul ca realitate zilnică. Acest proiect este un amestec de imagini fotografice cu poezie, clipuri audio și muzică, realizat în colaborare cu un ilustrator și un DJ ucrainean.

Foto: „The Two Walls”, Alejandro Cegarra (Venezuela) The New York Times/ Bloomberg