Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Expoziție dedicată actriței Génica Athanasiou, ghidaje tematice și lecturi, de Ziua Francofoniei la MNLR
mnlr

Expoziție dedicată actriței Génica Athanasiou, ghidaje tematice și lecturi, de Ziua Francofoniei la MNLR

O expoziție dedicată actriței de origine română Génica Athanasiou, ghidaje tematice și lecturi vor avea loc de Ziua Francofoniei la Muzeul Național al Literaturii Române.

MNLR reia un proiect important dedicat artistei Génica Athanasiou de la a cărei naștere se împlinesc, anul acesta, 125 de ani.

De origine română, cu o carieră de aproximativ 40 de ani în lumea scenei și a filmului francez, parteneră și muză a poetului, dramaturgului și regizorului Antonin Artaud și, mai târziu, a cineastului Jean Grémillon, Génica Athanasiou frecventa aceleași cercuri cu marile nume ale avangardei pariziene.

Parcursul ei este revelator pentru o amplă mișcare ce leagă cultural România de Franța, atât în planul creației literare, cât și în cel al artei scenice.

Expoziția „Génica Athanasiou – parteneră și muză a lui Antonin Artaud”, realizată în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară Carol I, Institutul Francez din România și Mutuelle National des Artists (Paris), va fi vernisată pe 17 martie 2022, de la ora 17:00, la sediul muzeului din Calea Griviței 64 – 66, și va putea fi vizitată până în 2 aprilie 2022, de marți până duminică, în intervalul 10:00 – 18:00.

Evenimente la sediul de bază al MNLR de Ziua Francofoniei

Începuturile francofoniei se înscriu în secolul al XIX-lea, dar înțelesul său actual, mult mai complex, vizează existența unui spațiu lingvistic și a unui set de valori împărtășite de țările în care se vorbește franceza, precum și posibilitatea de a realiza schimburi culturale și un dialog al ideilor între aceste țări.

MNLR invită la sărbătorirea francofoniei și a valorilor europene pe care aceasta le reflectă: pacea, democrația și drepturile omului, diversitatea culturală și solidaritatea. Ziua Francofoniei este marcată, anual, pe 20 martie.

Programul evenimentelor la sediul principal al MNLR (str. Nicolae Crețulescu 8)

■ Ora 10.00 – 18.00
Scriitori francofoni | ghidaje tematice
La sediul expoziției de bază a MNLR muzeografii vor prezenta, în cadrul ghidajelor tematice, un parcurs inedit al scriitorilor care au vizitat și au locuit în Franța, care au scris și au publicat în limba franceză.

■ Ora 17.00 – 18.00
Video-proiecție a manuscriselor scriitorilor români care au publicat în Franța sau au scris în limba franceză.
O selecție din arhiva MNLR, realizată cu sprijinul Secției Patrimoniu.

■ Ora 18.00 – 19.00
Masă rotundă în colaborare cu PEN România. Participă: Paula Romanescu, Doina Ioanid și Bogdan Ghiu

■ Ora 19.00 – 20.00
Lectura actorilor Roxana Guttman, Naomi Guttman și Radu Mateucă. Prezentarea unei selecții din operele, jurnalele și articolele unor personalități culturale precum: Panait Istrati, Paul Goma, Ilarie Voronca, Ana, contesă de Noailles, Elena Văcărescu, Vintilă Horia, Monica Lovinescu, Martha Bibescu, Vladimir Ghika și Alexandru Tzigara-Samurcaș.