Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Festivalul de Film de la Veneția 2023 – Palmares
leul de aur, venetia

Festivalul de Film de la Veneția 2023 – Palmares

Lungmetrajul „Poor Things” (Marea Britanie), regizat de Yorgos Lanthimos, a fost desemnat marele câștigător al Festivalului Internațional de Film de la Veneția 2023, primind trofeul Leul de Aur la ceremonia de închidere din 9 septembrie.

Juriul celei de-a 80-a ediții a Festivalului de Film de la Veneția, prezidat de Damien Chazelle și alcătuit din Saleh Bakri, Jane Campion, Mia Hansen-Løve, Gabriele Mainetti, Martin McDonagh, Santiago Mitre, Laura Poitras și Shu Qi, a decis câștigătorii dintre cele 23 de lungmetraje incluse în competiție.

Marele premiu al Juriului a fost acordat filmului „Aku Wa Sonzai Shinai (Evil Does Not Exist)”, de Ryusuke Hamaguchi (Japonia), premiul pentru regie a revenit lui Matteo Garrone, pentru „Io capitano” (Italia, Belgia), iar pentru scenariu au fost premiați Guillermo Calderón și Pablo Larraín, pentru „El conde” (Chile), regizat de Pablo Larraín

Pentru interpretare au fost recompensați cu trofee Coppa Volpi actorul Peter Sarsgaard, pentru rolul din „Memory” (Mexic, SUA), regizat de Michel Franco, și actrița Cailee Spaeny, pentru rolul din „Priscilla” (SUA, Italia), regizat de Sofia Coppola.

Premiul special al juriului a revenit filmului „Zielona granica (Green Border)”, de Agnieszka Holland (Polonia, Cehia, Franța, Belgia).

Premiul Marcello Mastroianni pentru tânăr actor a fost acordat lui Seydou Sarr, pentru rolul din filmul „Io capitano”, de Matteo Garrone.

Orizzonti și Trofeul „Luigi De Laurentiis”

Juriul Orizzonti al celei de-a 80-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Veneția, prezidat de Jonas Carpignano și alcătuit din Kaouther Ben Hania, Kahlil Joseph, Jean-Paul Salomé și Tricia Truttle, a decis, după vizionarea celor 18 lungmetraje și 13 scurtmetraje din competiție, să acorde premiul pentru cel mai bun film producției ungare „Magyarázat mindenre (Explanation for Everything)”, de Gábor Reisz.

Pentru regie a fost premiat Mika Gustafson, pentru „Paradiset Brinner (Paradise is Burning)”, producție Suedia, Italia, Danemarca, Finlanda.

Premiul special al juriului Orizzonti a fost acordat filmului „Una sterminata domenica (An Endless Sunday)”, de Alain Parroni (Italia,  Germania, Irlanda).

Pentru interpretare au fost premiați actrița Margarita Rosa De Francisco, pentru rolul din „El Paraíso”, de Enrico Maria Artale (Italia), și actorul Tergel Bold-Erdene, pentru rolul din „Ser Ser Salhi (City of Wind)”, de Lkhagvadulam Purev-Ochir (Franța, Mongolia, Portugalia, Țările de Jos, Germania, Qatar).

Premiul Orizzonti pentru scenariu a fost câștigat de Enrico Maria Artale, pentru filmul „El Paraíso”, pe care l-a și regizat.

Dintre scurtmetraje s-a impus „A Short Trip”, de Erenik Beqiri (Franța), care reprezintă și nominalizarea Festivalului de la Veneția pentru competiția de gen de la European Film Awards 2023.

Trofeul „Luigi De Laurentiis” pentru un film de debut a fost acordat de un juriu prezidat de Alice Diop și alcătuit din Faouzi Bensaïdi, Laura Citarella, Andrea de Sica și Chloe Domont filmului „Ai Shi Yi Ba Qiang (Love is a Gun)”, de Lee Hong-Chi (Hong Kong/Taiwan).