Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Festivalul Filmului Francez – în iunie, în 11 oraşe din ţară
fff

Festivalul Filmului Francez – în iunie, în 11 oraşe din ţară

Festivalul Filmului Francez are loc  în perioada 1 – 12 iunie, în 11 oraşe din ţară: București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov, Brăila, Constanța, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș.

În Capitală, proiecțiile vor avea loc pe parcursul celor 12 zile la cinematograful „Elvire Popesco” și în aer liber, la UnTeatru Open-Air.

Cea de-a 26-a ediție a festivalului, organizată de Institutul Francez din România împreună cu partenerii săi, este plasată sub semnul privirii, al explorării şi al empatiei, prin deviza „Ochii noștri larg deschiși”. Pe lângă proiecţiile de film, festivalul propune spectatorilor din Bucureşti şi câteva surprize.

Una dintre ele este o petrecere inedită de deschidere pe 1 iunie, la Creart – Teatrelli, pentru a celebra bucuria regăsirii.

Un cine-concert va avea loc pe 11 iunie, la UnTeatru Open-Air din București. Filmul „Coeur fidèle”, regizat acum 100 de ani de Jean Epstein, acompaniat de acordeonistul Virgile Goller, va încânta atât cinefilii, cât și melomanii, promit organizatorii.

 27 de lungmetraje şi scurtmetraje

Titlul de deschidere al acestei ediții la Bucureşti este „Les Passagers de la nuit/Pasagerii nopții”, de Mikhaël Hers, film care o are în rolul principal pe Charlotte Gainsbourg.

În contextul în care Franța deține președinția Consiliului Uniunii Europene, secțiunea „Regard vers l’Europe/Privire către Europa” reprezintă elementul central al acestei ediții şi celebrează cooperarea în domeniul cinematografiei prin proiecția a opt coproducţii franco-europene marcante.

Periplul cinematografic începe în anii ’60, cu filmul „Rocco şi fraţii săi”, de Luchino Visconti, trece prin
„Breaking The Waves/Abisul sufletului” (1996), în regia lui Lars Von Trier şi ajunge până în 2020, cu „Olga”, de Elie Grappe, un film despre o gimnastă în vârstă de 15 ani, ruptă între Ucraina natală zguduită de revoltele din Maidan și Elveția, unde se pregătește pentru Campionatele Europene.

Selecţia include şi cel mai recent exemplu al cooperării cinematografice dintre Franța și România, filmul lui Cristian Mungiu, „R.M.N.”, prezentat anul acesta în competiție la Cannes. Proiecţiile acestui film de la Bucureşti şi Cluj-Napoca vor fi urmate de discuţii cu regizorul şi actorii.