Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian 2022 – Palmares
laura mora, foto jorge fuembuena

Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian 2022 – Palmares

Lungmetrajul „Los reyes del mundo / The Kings of the World”, regizat de Laura Mora, a fost desemnat marele câștigător al celei de-a 70-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian, care a avut loc în perioada 16 – 24 septembrie.

„Los reyes del mundo”, recompensat cu trofeul Concha de oro (Scoica de aur, n.r.), este o co-producție Columbia, Luxemburg, Franța, Mexic și Norvegia.

Este al treilea an consecutiv în care un film regizat de o femeie câștigă marele premiu la San Sebastian IFF, după „Beginning” (r. Dea Kulumbegashvili, 2020) și „Crai nou” (r. Alina Grigore, 2021). Însă este prima dată în istoria festivalului când un film columbian este în fruntea palmaresului.

„Los reyes del mundo” este al doilea film regizat de Laura Mora (originară din Medellín, născută în 1981). Ea a debutat cu „Matar a Jesús” în 2017, care a primit o mențiune specială în secțiunea New Directors a festivalului.

los reyes del mundo

Los reyes del mundo

Palmaresul SSIFF

Juriul oficial a fost condus de producătorul Matías Mosteirín, alături de care s-au aflat Antoinette Boulat, Tea Lindeburg, Rosa Montero, Lemohang Jeremiah Mosese și Hlynur Pálmason.

Ei au decis să îl premieze pe Genki Kawamura cu trofeul Concha de plata (Scoica de argint, n.r.) pentru regia filmului „Hyakka / A Hundred Flowers” (Japonia), în timp ce premiul pentru cel mai bun scenariu le-a revenit cineaștilor Dong Yun Zhou și Wang Chao pentru filmul „Kong Xiu / A Woman” (China).

Carla Quílez și Paul Kircher au fost recompensați ex-aequo pentru rolurile principale din „La Maternal” (Spania), de Pilar Palomero, respectiv „Le lycéen / Winter Boy” (Franța), de Christophe Honoré.

Renata Lerman a fost premiată pentru rolul secundar din „El suplente / The Substitute” (Argentina – Spania – Italia – Mexic – Franța), regizat de Diego Lerman.

Manuel Abramovich, regizorul „Pornomelancolía” (Argentina – Franța – Brazilia – Mexic), a primit trofeul pentru imagine, în timp ce premiul special al juriului a fost acordat „Runner”, de Marian Mathias (SUA – Germania – Franța), „pentru originalitate și pentru intensitatea simțită în această primă lucrare”.

Alte premii oficiale SSIFF

Trofeul New Directors a mers anul acesta la „Fifi / Spare Keys” (Franța), regizat de Jeanne Aslan și Paul Saintillan. Un alt debut, „Pokhar ke dunu para / On Either Sides of The Pond” (India), de Parth Saurabh, a primit o mențiune specială.

„Tengo sueños eléctricos” (Belgia – Franța – Costa Rica), debutul Valentinei Maurel, a câștigat Premiul Horizontes, după ce a primit trofee pentru regie, interpretare feminină și masculină la Festivalul de la Locarno.

Premiul Zabaltegi-Tabakalera a fost acordat „Godland” (Denemarca – Islanda – Franța – Suedia), de Hlynur Pálmason, care a fost prezentat anul acesta și în secțiunea Un Certain Regard la Cannes.

Premiul Nest a ajuns la scurtmetrajul „Montaña azul / Blue Mountain”, de Sofía Salinas și Juan David Bohórquez, de la Universidad Central de Colombia, iar mențiunea specială a secțiunii, la „Anabase” (Elveția), de Benjamin Goubet.

Credit fotografie principală: sansebastianfestival.com/ Jorge Fuembuena