Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Lungmetrajul românesc „Crai nou”, marele premiu la Festivalul de la San Sebastian

Lungmetrajul românesc „Crai nou”, marele premiu la Festivalul de la San Sebastian

„Crai nou”, primul lungmetraj regizat de actrița Alina Grigore, este marele câștigător al celei de-a 69-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian (SSIFF).

Filmul, cu Ioana Chițu, Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi și Vlad Ivanov în distribuție, urmărește călătoria psihologică a unei tinere spre procesul său de dezumanizare. Irina face eforturi pentru o educație superioară, pentru a scăpa de violența din familia ei disfuncțională. O experiență sexuală ambiguă o impulsionează să lupte împotriva violenței din familia ei.

La gala de închidere a festivalului, care a avut loc pe 25 septembrie, lungmetrajul a fost recompensat cu trofeul Concha de Oro (Scoica de Aur, n.r.) și este prima dată în istoria SSIFF când o producție românească obține marele trofeu.

A fost pentru al treilea an când filmului câștigător al trofeului principal este unul de debut în regie – în 2019, „Pacified”, de Paxton Winters, iar în 2020, „Beginning”, de Dea Kulumbegashvili. Aceasta din urmă a fost președinta juriului de anul acesta.

Tea Lindeburg a câștigat Scoica de Argint pentru regia filmului „Du som er i himlen / As in Heaven”. Protagonista filmului, Flora Ofelia Hofmann Lindahl, și Jessica Chastain („The Eyes of Tammy Faye”) au primit, ex aequo, Scoica de Argint pentru interpretare într-un rol principal.

Cea mai bună interpretare în rol secundar a fost obținută de distribuția „Quién lo impide / Who’s Stopping Us” (Candela Recio, Pablo Hoyos, Silvio Aguilar, Pablo Gavira, Claudia Navarro, Marta Casado, Rony-Michelle Pinzaru, Javier Sánchez și alții), regizat de Jonás Trueba.

Terence Davies a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu pentru „Benediction”, iar Claire Mathon, pentru imaginea „Enquête sur un scandale d’état / Undercover”. Un premiu special al juriului a revenit „Earwig”, de Lucile Hadzihalilovic.

„Nich’ya / Unwanted” (Rusia), de Lena Lanskih, a primit premiul Kutxabank-New Directors, secțiune în care Silvina Schnicer și Ulises Porra au primit o mențiune specială pentru „Carajita”.

Tatiana Huezo a fost recompensată cu premiul Horizontes pentru „Noche de fuego / Prayers for the Stolen” (Mexic – Germania, Brazilia, Qatar), care a primit vara aceasta o mențiune specială în secțiunea Un Certain Regard la Cannes.

Premiul Zabaltegi-Tabakalera a revenit „Vortex” (Franța), lungmetraj semnat de Gaspar Noé, prezentat de asemenea la Cannes Première, iar Helena Girón și Samuel M. Delgado au obținut o mențiune specială pentru „Eles transportan a morte / They Carry Death”, selectat în programul de rezidență Ikusmira Berriak și prezentat în premieră la Săptămâna Criticii de la Veneția.

Premiul Nest a revenit filmului „U šumi / In The Woods” (Croația), regizat de o studentă de la Zagreb Academy of Dramatic Arts, Sara Grgurić, în timp ce mențiunea specială a secțiunii a ajuns la „Podul de Piatră / Pont de Pedra” (Spania), regizat de un student de la Elías Querejeta Zine Eskola, Artur-Pol Camprubí.

Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian s-a încheiat cu proiecția filmului „Las leyes de la frontera”, de Daniel Monzón.

Credit foto: sansebastianfestival.com