Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Festivalul Internațional de Film Independent Anonimul 2022
anonimul, dragos asafteri

Festivalul Internațional de Film Independent Anonimul 2022

Cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent Anonimul va avea loc în perioada 8 – 14 august 2022, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării).

Programul Anonimul 2022 cuprinde două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, și proiecții de film de lungmetraj însoțite de întâlniri și dialoguri între cineaști și public.

Mai mult de 400 de scurtmetraje din 50 de țări au fost înscrise în competițiile de scurtmetraj internațional și scurtmetraj românesc Anonimul 19, iar selecția aparține criticului de film Ionuț Mareș.

Competiţia de scurtmetraje româneşti

„Competiţia de scurtmetraje româneşti de anul acesta aduce împreună cineaşti consacraţi şi tineri la început de drum (unii încă studenţi!). Drame de cuplu sau de familie şi reflecţii politice despre trecut, la care se adaugă şi puţină comedie. Poveşti plasate deopotrivă în spaţii urbane şi rurale, dar şi în lumea deloc uşoară a românilor aflaţi la muncă străinătate. Căutări reuşite în zona realistă şi exerciţii îndrăzneţe de stil. O selecţie diversă, dar unită prin ambiţia fiecărui cineast de a găsi forma justă pentru a-şi exprima preocupările artistice”, transmite într-un comunicat selecționerul Ionuț Mareș.

Peste 80 filme au fost înscrise în competiția de scurtmetraj românesc la Anonimul IFF. Au fost selectate 12 titluri: „Arta înșelăciunii” – regia Adrian Sitaru; „Aurică, viață de câine” – regia Mihai Dragolea; „Casa noastră” – regia Bogdan Alexandru; „Corri și Willi” – regia Tudor Pojoni; „Cum se întinde un nor spre altul” – regia Daniel Popa; „Extravaganzia mare, blat subțire, sos iute” – regia Andrei Redinciuc; „Fragmentări” – regia  Miruna Minculescu; „În numele tatălui” – regia Vladimir Dembinski; „Planuri de vacanță” – regia Alexandru Mironescu; „Potemkiniștii” – regia Radu Jude; „Stille Post” – regia Brigitta Kanyaro; „The Story of Wedding Balloon” – regia Radu C. Barbu.

Dintre cele 12 producții selectate, publicul va alege – prin vot – câștigătorul premiului pentru cel mai bun scurtmetraj românesc, în valoare de 1.000 de euro, în timp ce Fundația Anonimul va alege din competițiile de scurtmetraj românesc și internațional câștigătorul Premiului „Ovidiu Bose Paștină”, în valoare de 1.000 de euro.

Competiția de scurtmetraje internaționale

Selecția de producții internaționale este alcătuită din: „Datsun” (Noua Zeelandă), regizat de Mark Albiston, „Fantasma Neon” (Brazilia), de Leonardo Martinelli, „Hair Tie, Egg, Homework Books” (China), de Runxiao Luo, „In The Soil” (Danemarca), de Casper Kjeldsen, „Memoir of a Veering Storm” (Grecia), de Sofia Georgovassili, „North Pole” (Macedonia de Nord/ Serbia), de Marija Apcevska, „Safe” (SUA), de Ian Barling, „Sandstorm” (Pakistan), de Seemab Gul, „Techno, Mama” (Lituania), de Saulius Baradinskas, și „Ulysses Must Go” (Franța), de Anna Belguermi.

Mai multe detalii – competiția de lungmetraje, filmele proiectate în afara concursului și programul festivalului – urmează să fie anunțate.

Foto: arhivă Anonimul. Credit foto: Dragoș Asaftei