Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2022 – Mai mult de 350 de proiecții, concerte și expoziții
Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va debuta pe 17 iunie cu proiecţia lungmetrajului „Reţeaua Jane”, regizat de Phyllis Nagy, o poveste despre câteva femei care au schimbat lumea, cu Elizabeth Banks şi Sigourney Weaver în distribuție. Până pe 26 iunie, în 15 spații din Cluj-Napoca și din împrejurimi vor avea loc sute de proiecții, dar și concerte, expoziții și întâlniri cu personalități din domeniu.
Gala de deschidere va debuta cu un moment muzical semnat de Strings Quartet și cu un recital Corina Chiriac, care va primi un premiu special pentru cele peste cinci decenii de activitate artistică.
Peste 2.500 de spectatori sunt aşteptaţi la evenimentul de gală, programat de la ora 20:45, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.
Cluj-Napoca – City of Film
Până pe 26 iunie, festivalul va aduce în oraşul recent desemnat UNESCO City of Film mai mult de 350 de proiecţii – poveşti legendare şi filme în premieră absolută, o selecţie de muzică şi cine-concerte, expoziţii, workshop-uri inovatoare, dezbateri şi experienţe cine-culinare. Zeci de invitaţi români şi străini, reprezentanţi de seamă din lumea filmului, şi-au confirmat prezenţa la TIFF 2022.
Primul weekend de TIFF va aduce pe marile ecrane din Cluj-Napoca unele dintre cele mai aşteptate titluri ale anului, multe dintre ele prezentate pentru prima data în România. Supernove proaspăt premiate în competiţiile marilor festivaluri, pelicule care concurează anul acesta pentru Trofeul Transilvania, documentare provocatoare incluse în secţiunea dedicată, devenită în acest an competiţională, şi filme pentru întreaga familie, incluse în selecţia EducaTIFF, vor rula încă de la primele ore ale dimineţii în cele 15 spații incluse pe harta festivalului.
Weekend la Castelul Banffy
Nu va lipsi din programul ediţiei Weekend-ul la Castel – două seri cu proiecţii speciale, organizate în decorul Castelului Banffy din Bonţida. Pe 18 iunie, de la ora 21:45, artiştii Operei Maghiare Cluj vor acompania live proiecţia „Nosferatu”, capodopera lui F.W. Murnau, care a definit genul horror, iar pe 19 iunie, de la aceeaşi oră, spectatorii vor urmări în premieră în România, într-o proiecţie unică, „Orice, oriunde, oricând/ Everything Everywhere All At Once”, film care îmbină umorul cu artele marţiale şi multiversul, în regia lui Daniel Kwan.
De o întâlnire specială vor avea parte şi cinefilii prezenţi la proiecţia „Citizen Ashe” (r. Rex Miller şi Sam Pollard), programată pe 19 iunie, de la ora 17:45, la Cinema Victoria. Aceştia vor viziona în exclusivitate o versiune work in progress a documentarului „Nasty”, realizat de Tudor Giurgiu, preşedintele festivalului. Invitat special la eveniment va fi fostul tenismen Ilie Năstase, a cărui viaţă şi carieră fac subiectul acestui film.
Dialoguri cu artiști și profesioniști din industrie
TIFF Lounge, noul spaţiu de întâlnire amenajat în Piaţa Unirii, va deveni în acest an principala atracţie pentru spectatorii interesaţi să descopere poveşti din spatele camerelor. TIFF Talks – seria de întâlniri cu profesionişti din lumea filmului, le va oferi cinefililor şansa de a participa zi de zi la conversaţii cu personalităţi importante invitate la festival, pe teme inspirate de cele mai aplaudate, dar şi cele mai intrigante filme din programul TIFF 2022. Într-o atmosferă mai puţin formală, seria InspiraTIFF va propune dialoguri cu artiştii prezenţi la Cluj cu ocazia festivalului. Accesul la evenimentele organizate la TIFF Lounge va fi gratuit, în limita locurilor disponibile.
Actrița Maia Morgenstern va primi anul acesta premiul pentru întreaga activitate.
Programul complet şi biletele de acces la evenimentele TIFF 2022 sunt disponibile pe tiff.eventbook.ro şi în aplicaţia TIFF Official App, disponibilă în App Store şi Google Play.