Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  „Metronom”, de Alexandru Belc, premiat pentru regie în secțiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes
metronom

„Metronom”, de Alexandru Belc, premiat pentru regie în secțiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes

„Metronom”, primul lungmetraj al lui Alexandru Belc, a fost recompensat pe 27 mai cu premiul pentru regie în secțiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes 2022.

Despre creația lui Alexandru Belc, Thierry Frémaux, delegatul general al festivalului, a spus că este „cinema experimental, tânăr”.

În timp ce Ion Țiriac și Ilie Năstase joacă finala Cupei Davis împotriva Americii, în 1972, doi liceeni se iubesc și scriu scrisori la emisiunea „Metronom” de la Europa Liberă. Când el primește aprobarea să plece definitiv din țară, împreună cu familia, ei știu că trebuie să se despartă, dar nu se așteptau ca ultimele zile împreună să devină hotărâtoare pentru întreaga lor viață. Din distribuție fac parte Vlad Ivanov, Mihai Călin și Andreea Bibiri.

Lungmetrajul este produs de Strada Film Internațional (România), Midralgar (Franța) și Chainsaw Europe, realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și La Region Nouvelle-Aquitaine.

În această secțiune au fost selectate: „All the People I’ll Never Be/ Retour à Séoul”, de Davy Chou (Cambodgia), „Beast”, de Riley Keough și Gina Gammell (SUA), „Burning Days”, de Emin Alper (Turcia), „Butterfly vision”, de Maksim Nakonechnyi (Ucraina), „Corsage”, de Marie Kruetzer (Austria), „Domingo and the Mist”, de Ariel Escalante Meza (Costa Rica), „Joyland”, de Saim Sadiq (Pakistan), „Metronom”, de Alexandru Belc (România), „Plan 75”, de Hayakawa Chie (Japonia), „Rodeo”, de Lola Quivoron (Franța), „Sick of Myself”, de Kristoffer Borgli, „The Silent Twins”, de Agnieszka Smocynska (Polonia), „The Stranger”, de Thomas M. Wright, „Volada Land”, de Hlynur Pálmason (Islanda), „The Worst/ Les Pires”, de Lise Akora și Romane Gueret (Franța).

Palmares Un Certain Regard

„Les Pires”, realizat de Lise Akoka şi Romane Gueret, a fost recompensat cu marele premiu.

Premiul juriului – „Joyland” de Saim Sadiq

Premiul pentru scenariu – „Mediterranean Fever” de Maha Haj

Premiul „Coup de Coeur” – „Rodeo” de Lola Quivoron.

Premiul pentru cea mai bună interpretare – Vicky Krieps în „Corsage” şi Adam Bessa în „Harka”.